На Велика Събота духът на Христос слиза в Ада

На Велика Събота духът на Христос слиза в Ада | StandartNews.com

София. На Велика Събота църквата възпоменава телесното погребение на Христос и слизането му в ада. Църквата прославя Велика Събота като "най-благословеният седми ден". В този ден Словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, но спасява света и отваря гробовете. Положен вече в гроба, Духът на Исус е в ада, за да разкъса оковите му и да отвори отново райските двери. Писанието разказва, че Спасителят е слязъл в ада, за да проповядва и там победата над смъртта и над нечестивия и да изведе в царството небесно душите, които с вяра очаквали Неговото идване.

На Велика събота Христос е в гроба, а заедно с Него учениците му погребват своята надежда и вяра, но не и любовта си. За тях смъртта на Учителя е неочаквана, независимо от всички Негови предупреждения. Евангелистите премълчават за това какво са преживели и премислили учениците в тази пасхална събота, но именно тяхното мълчание е по-красноречиво от всякакви думи, защото апостолите са останали безмълвни.

Църковното богослужение на Велика Събота започва рано сутринта и продължава непрекъснато до края на деня, така че последните съботни песнопения се сливат с възкресните и свършват при звуците на тържественото "Христос Воскресе!". 

Десетки православни християни се стекоха на съботната Василиева Света литургия в храм-паметника "Св. Александър Невски", предаде БГНЕС. Църковното богослужение, което отслужи Тивериополският епископ Тихон, започна рано сутринта и продължава непрекъснато до края на деня.

Според обредния обичай днес жените посещават гробищата, преливат и прекадяват, раздават боядисани яйца и хляб за душите на мъртвите. Обикновено в събота се месят и пекат обредните великденски хлябове. Велика събота е и последният ден, в който могат да се боядисат яйцата за Великден. Празникът е свързан с оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и от жени, носещи миро. Гробът му е запечатан и пред него е поставена стража.

По обичая на юдеите Йосиф и Никодим снели пречистото тяло Господне от кръста, обвили го в плащаница с благовония и го положили в нов каменен гроб в Йосифовата градина, която се намирала недалеч от Голгота. Първосвещениците и фарисеите знаели, че Исус Христос е предрекъл възкресението си. Не вярвайки на предсказаното, а и страхувайки се да не би Апостолите да откраднат тялото, измолили от Пилат военна стража. Поставили стражата до гроба, а самия гроб запечатали.

Програмата на Българската православна църква предвижда днес в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" от 23.30 ч. Негово светейшество българският патриарх Неофит да оглави Великденската богослужба.

По това време вече се очаква в столицата да е пристигнал Благодатният огън. Той ще бъде донесен от Йерусалим от Българска църковна държавна делегация, която ще се води от пловдивския митрополит Николай.

Според православното вярване Благодатният огън слиза от небето и то само в навечерието на православния Великден - смята се, че в продължение на няколко минути огънят е невеществен - не топли и не изгаря. "Слизането на Небесния огън" е явление, което според църквата не може да се обясни от рационална гледна точка, а от научно гледище обяснението е невъзможно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай