На лов за ниски цени в мрежата

На лов за ниски цени в мрежата | StandartNews.com

35% от българите редовно поръчват стоки през интернет

MasterCard направи проучване сред повече от 1000 активни притежатели на дебитни и кредитни карти на възраст между 18 и 64 г., които живеят в България. Проучването MasterIndex е барометър за мнението и навиците на потребителите. Целта е да се измерят основните показатели, свързани с употребата на банкови карти и нагласите към тях, като се обръща внимание на мобилните и безконтактни методи за разплащания, използването на банкови карти при резервации и при пътувания в чужбина, онлайн пазаруването с дебитни и кредитни карти и използването на разплащателни карти като цяло.

Българите пазаруват в интернет защото така могат бързо да сравнят офертите на много търговци и да изберат най-изгодната. 58,3% от потребителите пазаруват онлайн заради по-ниските цени, сочи проучването на MasterCard - MasterIndex България 2015. По-големият избор на стоки в интернет в сравнение с традиционните магазини е на второ място сред причините хората да пазаруват онлайн като това са посочили 16,4% от анкетираните. Именно по-ниските цени и промоциите биха стимулирали 72,4% от потребителите да пазаруват по-често онлайн. Най-запалените потребители на сайтове за групово пазаруване са представители на две основни демографски групи, ориентирани към най-ниската цена. Това са хората на 18-24 г. и възрастните над 64 години. Съответно 27% от младежите и 25% от пенсионерите казват, че са клиенти само на сайтове за групово пазаруване.

35% от анкетираните в проучването споделят, че пазаруват онлайн поне по няколко пъти на месец или дори по-често. Ако сравним демографските данни, виждаме, че най-честите клиенти на онлайн магазини са на възраст от 25 до 34 години (39% от тях пазаруват онлайн по няколко пъти на месец). Докато при потребителите на възраст 35-44 години 31% от анкетираните са отговорили, че пазаруват в интернет по няколко пъти всеки месец. Макар и по-рядко останалите потребители в тази възрастова група също използват банковите си карти за пазаруване като 71% от тях купуват стоки или услуги през мрежата най-малко веднъж годишно.

"Според изследването MasterIndex по-голямата част от картодържателите в България (57%) смятат, че е безопасно да се извършват онлайн плащания. Най-голямата група от хора, според която онлайн пазаруването е безопасно, са младите картодържатели (18-34 години). За много от българските потребители, които пазаруват онлайн, е много важно търговецът да е надежден (68%)", каза Артур Туремка, изпълнителен директор на MasterCard за региона на Балканите. "MasterCard се приема навсякъде по света и работи в тясно сътрудничество с българските финансови институции, за да предложим на активните български потребители най-добрите услуги, които да отговарят на техния динамичен начин на живот. Ето защо, предстои със сигурност да приемем решения, които вече работят и са доказани и изпитани на други пазари, като мобилните плащания", допълни Артур Туремка. Резултатите от проучването MasterIndex доказват, че на българския пазар има голям потенциал за приемане на иновативни услуги като мобилни плащания. Българските картодържатели са заинтересовани от безконтактните и мобилните плащания. 66% от анкетираните заявяват, че биха правили мобилни разплащания, ако имат тази възможност, а 92% биха искали да плащат безконтактно.

Младежите купуват дрехи, а 40-годишните плащат сметки

Един поглед върху типа стоки, за които се плащат онлайн, показва че има огромна разлика в потреблението в различните етапи от живота на хората. Докато потребителите до 34 г. пазаруват онлайн основно дамски дрехи и други модни стоки (около 10% повече от средното за страната), 35-44-годишните харчат голяма част от парите си онлайн за да плащат сметки за комунални услуги (4% повече от средното за страната). Като именно хората на възраст над 35 години употребяват най-често кредитните си карти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай