"На кафе пред парламента" на 4 юли

"На кафе пред парламента" на 4 юли | StandartNews.com

София. За седми път граждани протестират и сутрин срещу правителството на Пламен Орешарски, пиейки сутрешното си кафе пред Народното събрание. Целта им е да посрещнат депутатите и министрите, отиващи на работа, и да им предадат лично исканията си. На два пъти сутрешното събиране се превърна в блокада на парламента, което принуди органите на реда да разширят периметъра на защитните преграждения около държавните институции далеч отвъд законноустановеното разстояние от 20 метра. 

От три седмици масовите протести в София се организират мрежово във Фейсбук. Събитията, в които протестиращите се уговаряха, обаче вече са изтрити от социалната мрежа и комуникацията протича чрез лични съобщения и от уста на уста. Бяха разкрити внедрени полицаи, които снемаха информация за протестиращите под прикритието на профили на съмишленици. 

Тази сутрин мерките за сигурност около Народното събрание са още по-засилени, журналисти се допускат зад загражденията по специален списък - само акредитираните за достъп до парламента. Журналистите, веднъж допуснати до сградата отвъд загражденията, нямат достъп до протестиращите - около 15 метра и полицейска лента ги делят от преграждението. Предполага се, че причината за това отношение е вчерашната акция на журналиста Найо Тицин, който се маскира като Волен Сидеров в усмирителна риза и полицаите го изведоха. 

В Банкя пред дома на Бойко Борисов има малка демонстрация. Няколко десетки души го приканват да отиде на работа в парламента с посланията "Бойко, защо не си наработа?" и "Г-н Борисов, мястото ви е в парламента, а не на морето".

Като част от сутрешното пиене на кафе са се заявили и протестите "на чай без захар" на надзирателите в затворите на Бургас и Варна, които настояват за подобряване на заплащането и условията на труд, както и на гражданите пред ВСС, които се противопоставят на непрозрачния избор на председател на Районния съд в Пловдив и другите задкулисни назначения в съдебната власт.

Отново следим на живо събитията на жълтите павета и ще обновяваме информацията. Следете и страницата ни във Фейсбук, където споделяме актуални статуси и интересни линкове. 

11.30 - Под 100 души останаха пред Народното събрание, движението на автомобили е пуснато. Голяма част от протестиращите отидоха на работа, като заявиха, че ще се върнат за вечерния протест в 18.30 ч.

11.00 - Протестът се движи към паметника на Васил Левски, спирайки движението. Шествието обиколи цялата заградена зона за сигурност около парламента.

10.30 - Гражданите се организираха да запалят свещички в храма "Св. Александър Невски" в памет на починалия във вторник срещу сряда полицай. По този начин протестиращите стигат до буферната зона за сигурност, като полицията създава кордон за влизащите в църквата, за да не могат те да достигнат до сградата на парламента.

10.10 - Протестиращите тръгнаха към Орлов мост.

Сутринта бус се опитал настоятелно да премине по блокирания бул. "Цар Освободител", но демонстрантите го спрели с телата си.

(видео: Иван Бедров)

9.15 - Осигурен е кворум в Народното събрание и заседанието започна. Няколко протестиращи са организирали своеобразно преброяване на пиещите кафе - раздават безплатно кафе, като условието е изпилият го да си напише името на чашката и да я върне. Чашките ще бъдат закачени на прегражденията, за да покажат на управляващите реално колко хора минават през събитието. Плакатът гласи "кафето от нас - оставката от вас!".

9.00 - Гражданите са блокирали движението от Софийския университет до Орлов мост.

8.45 - Пиещите кафе се увеличават, свирят с тромби, вувузели и свирки, малко по малко матинето се превръща в протест. Буферната зона зад парламента е разширена до бул. "Дондуков". Журналистите, веднъж допуснати до сградата отвъд загражденията, нямат достъп до протестиращите - около 15 метра и полицейска лента ги делят от преграждението.

8.15 - Множество полицейски автомобили докараха десетки жандармеристи, които се разполагат по периметъра на зоната за сигурност. Гражданите все още са няколко десетки. Те спокойно пият кафето си и разговарят. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай