На Голяма Богородица влизат в храмовете с икона от "Стандарт"

На Голяма Богородица влизат в храмовете с икона от "Стандарт" | StandartNews.com

Свещеници си взеха Страдащата Дева, за да я дават на миряни

Хиляди българи и чужденци изкупиха като топъл хляб вчерашния тираж на "Стандарт", за да се сдобият с иконата на "Св. Богородица Страдаща". Ден преди големия християнски празник Голяма Богородица любимият вестник подари на читателите си репродукция на Божията майка със забит в сърцето нож. Уникалното изображение на Богородица е характерно за Западна Европа, у нас навлиза през XVIII век от Италия и Русия. Това най-вероятно е причината и чужденците по морето масово да извият опашки пред сергиите за иконата.

Още от ранни зори свещеници в цялата страна също си взеха вестника с "Богородица Страдаща" - за да подаряват иконата на миряни. Хората масово обясняваха, че искат изображението, за да влязат днес на Голяма Богородица в храма, да получат благословия и да си сложат сред това икона вкъщи, разказаха търговци по сергиите.

Уникалната икона бе открита в тавана на църквата "Успение Богородично" в Златоград. Божията майка е изобразена пред разпънатия на хълма Голгота в Йерусалим Христос. Тя ридае, а в сърцето й е забит меч или нож. "Символът е за мъката, изпитвана от нея пред смъртта на своя син", обясниха експерти. С нея на тавана десетки години в прах лежали още интересни икони. След днешния празник ликът на Божията майка ще замине за София. Майстор ще реставрира в столицата без пари "Св. Богородица Страдаща". Специалистът ще трябва да се справи с реставрацията в рамките на месец, тъй като идеята е иконата да се върне в Златоград за празника на града - 21 септември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай