МЗХ: Търсете жълта маркировка на коледните елхи

МЗХ: Търсете жълта маркировка на коледните елхи | StandartNews.com

Увеличават двойно защитените гори

Самоков. „Масово още от миналата година беше въведена мярката с пластините. През миналата година с пластини са реализирани 60 хиляди отсечени коледни елхички, докато предишната година официално са регистрирани 12 хиляди. Ефектът е почти над четири пъти, защото много трудно могат да бъдат фалшифицирани. Призоваваме всички граждани, които решат да си купят коледни елхи, да наблюдават дали имат точно тези жълти маркировки. Това каза в разсадник за коледни елхички в Самоков зам.-министърът на земеделието и храните Георги Костов.

Той посочи, че маркировката на дръвчетата много трудно може да бъде фалшифицирана. Костов добави също, че не могат да се намесят в ценовата политика на търговците и затова са обявени цените в държавните разсадници, които са между 5 и 18 лева.

„Обикновено в търговските обекти цените са двойни. Всеки обаче може да дойде да си купи елхички от държавните разсадници", уточни Георги Костов.

От своя страна земеделският министър Десислава Танева съобщи, че до края на годината ще внесем в Министерския съвет постановление за увеличаване на защитните гори с 5% или почти двойно.

„Това са индивидуализирани горски територии във териториите на водосборните басейни, където условията там за сеч е твърде ограничителна спрямо останалите. И тази инициатива за живите коледни елхи, както и увеличението да предложим увеличението на защитните гори, е част от нашата обща политика за опазване на българската гора", каза Танева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай