МС излезе с мерки за намаляване на вредните емисии

МС излезе с мерки за намаляване на вредните емисии | StandartNews.com

София. "Начертани са мерки за намаляване на емисии от вредни вещества от големи горивни инсталации", каза на пресконференция министърът на околната среда и водите Искра Михайлова, след заседанието на Министерски съвет.

Михайлова обясни, че при присъединяването към ЕС България се е съгласила да спазва тавани на годишни емисии вредни газове от големите горивни инсталации. Тези тавани се отнасят за два периода: 2008 – 2011 г. и след 2012 г. Основните замърсители са серен диоксид, азотни оксиди и прах. В периода 2008 – 2011 г. България трайно е надвишила посочените в договора тавани. "Тенденцията е за намаляване на вредни емисии, изпускани в околната среда", обясни министърът.

"Създадена е междуведомствена работна група между двете министерства. Идентифицирахме причините за надхвърляне на нормите и начертахме мерки, за да докажем трайно спазване на нормите, по които сме се договорили с ЕС", обясни Михайлова. Проведени са срещи с представители на големите горивни инсталации, предимно ТЕЦ-овете.

"Очаква се за 2013 г. таванът за серен диоксид и прах да бъде спазен. За азотните оксиди няма да бъде спазен таванът за тази година", каза министърът.

ТЕЦ-овете са се съгласили да предприемат допълнителни мерки за серния диоксид и азотните оксиди. След среща с представители на централите е взето решение да се увеличи степента на сероочистване и използване на въглища с по-малко съдържание на сяра. Централите са поели ангажимент и за инсталиране на уреди, които да доведат до намаляване на азотните оксиди.

"Таванът за серен диоксид за периода 2008 – 2011 г. е 179 700 тона, а емисиите, които ние сме имали към 2011 г. са 344 505 тона", обясни Михайлова. Очакванията за 2012 г. са 163 460 тона, уточни тя.

Засега не се предвижда затваряне на топлоелектрически централи. „Целта на мерките е да не се стигне до надвишаване на тавана. Глобите са много сериозни, измерват се в десетки милиони", обясни министърът.

"В последните години България се включи и в схемата за търговия с емисии, българските предприятия участват в тази схема", допълни Михайлова.

Предстои анализ как върви търговията с тези емисии. Според министъра има желание у централите да правят инвестиции за намаляване на вредните емисии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай