Може и да отрежем либийците за обучение у нас

Може и да отрежем либийците за обучение у нас | StandartNews.com

Ямбол. България може и да отреже либийците за обучение на база "Ново село", източно от Сливен.

"Не търсим на всяка цена участие в мисията за подготовка на либийски военослужещи у нас. Ако не получим гаранции, каквито искаме, няма да има такава мисия." Това обяви в Ямбол министърът на отбраната Ангел Найденов.

"Ние държим да има междудържавно споразумение между България и Либия. Либийската страна предлагаше да има споразумение между министерствата на отбраната. Считам, че трябва да бъде отделно междудържавно споразумение, което да мине през Народното събрание", беше категоричен министър Найденов.

Той направи изявлението си след среща с кметовете на общини от Ямболска област, областния управител и шефа на парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност и депутат от Ямбол Атанас Мерджанов.

"Държим на междудържавно споразумение, защото има два основни фактора. Първо, численост между 5 и 8000 либийци, които ще се обучават, и второ, продължителност. Не сме поставили срокове пред либийската и американската страна. 40 военни от трите страни, разделени в работни групи, заседаваха. Споразумяхме се да подготвим проект за споразумение и ние го направихме. От своя страна Либия разкри офис на военния си аташе в София. Либийците трябва да бъдат обучавани основно от американски инструктори, чиято численост ще е равна на числеността на либийските обучаеми. Ние предлагаме да предоставим въоръжение и боеприпаси. В същото време сме ангажирани по охраната на външния периметър и контрол на военните съоръжения, каза министърът на отбраната. Той беше категоричен, че българската страна си дава сметка за рисковете - обучение на военослужещи от друга държава с оръжие, различни религии и различни култури, многочислен контингент и т.н. Възможно е да се стигне и до битови инциденти, които да доведат до негативни нагласи. Знаете, че и в момента има създадени определени негативни нагласи по отношение на чужди граждани. Аз не искам да има агресия, негативни настроения и предразсъдъци", каза министър Ангел Найденов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай