Москва: Защо американци изпробват оръжие в Анево

Москва: Защо американци изпробват оръжие в Анево | StandartNews.com

В Сирия и Ирак свикнали да се бият с БГ оръжие още през соца

Взривът на полигона в село Анево придоби измерения на международен скандал, след като днес и Русия реагира на новините за американските изпитатели. "Участието на граждани на САЩ в изпитания на образци съветско оръжие в България учуди Москва", съобщил източник в руското външно министерство пред РИА "Новости". В Кремъл се питали "какви цели са преследвали гражданите на САЩ, които са участвали непосредствено в изпитанията на съветско въоръжение, провеждани от частна военна компания на територията на България".

В събота на полигона на ВМЗ-Сопот при боравене с ръчен преносим гранатомет - РПГ-7, загина на място един американец, а още двама негови колеги и двама българи, шофьор и преводач, бяха ранени.
Последваха хаотични обяснения кой и какво е правил на полигона. Първо окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов заяви, че е имало "изпитание на гранати с обучителна цел".

Впоследствие военният министър Ненчев пък каза, че са се провеждали тестови изпитания на боеприпасите.
Късно в сряда пък стана ясно, че чужденците са служители на частната компания "Purple Shovel", които са работели по военна програма на САЩ за обучение и въоръжаване на умерените бунтовници в Сирия. Според тях хора от компанията са обучавали свои колеги, когато се е взривила дефектна граната. "Purple Shovel" е подизпълнител на Командването на въоръжените сили на САЩ за специални операции.

Междувременно министър Ненчев разпореди на директора на военното разузнаване да извърши пълна проверка на информацията на случая.

Досега е известно, че злополучните изпитатели на полигона в Анево са тествали гранатомети и гранати за т.нар. умерена опозиция в Сирия. Под това название се разбира сирийската свободна армия, която се бие в южната част на страната едновременно на два фронта - срещу армията на Башар Асад и срещу ИДИЛ.

Българският търговски партньор, наел полигона - "Алгънс" ЕООД, пази мълчание по случая. Инцидента отказва да коментира и щатската компания "Purple Shovel". Фирмата е разположена в щата Илийнойс и според информацията на техния сайт се занимава с транспорт, доставки, търговия и логистика в цял свят. Шеф на компанията е Бенджамин Уоръл.
Програмата на Пентагона е предназначена да обучи и въоръжи бойци от сирийската опозиция за военни действия паралелно срещу войските на Асад и джихадистите. Те тренират в казарми, разположени в Турция, Ирак и Саудитска Арабия. Според информации в американската преса подкрепяните от САЩ батальони трябва това лято да поведат битка за отвоюването на град Мосул от частите на халифа Аб Бакр ал Багдади. Според анализите за успеха на сражението ще са нужни поне 25 000 щика. Щатската програма е на стойност $500 млн. Военният театър се усложни през последните месеци, след като изтощената армия на Асад започна да отстъпва пред комбинирания натиск на джихадистите и светската опозиция. На страната на правителствените сили в Ирак и Сирия вече се намесиха и около 15 хиляди шиитски бойци - обучени командоси от Иран, а също и части на ливанската "Хизбула".

Българско оръжие в големи количества се е изнасяло за Сирия и Ирак още по времето на социализма. По това време и двамата диктатори от БААС - Хафез ал Асад и Саддам Хюсеин, минаваха за съюзници на Варшавския договор. В последните години в открити източници се споменава за няколко оръжейни пратки в региона.

Според един от докладите през м.г. България е пратила 1800 пушки (вероятно автомати Калашников) и 6 млн. патрони на кюрдските въоръжени формирования - пешмерга.

В базата данни на шведския институт "SIPRI", която изследва търговията с оръжия по света, се отбелязва, че през 2014 г. България е изнесла 18 броя 152-милиметрови гаубици Д-20 за Ирак.

Ненчев опровергава Ройтерс

Военният министър Николай Ненчев опроверга пред bTV информацията на Ройтерс, че оръжието, избухнало на полигона край Анево, е било предназначено за опозицията в Сирия. Атаките срещу министерството са, защото си вършим перфектно работата. Спряхме източването, далаверите и корупцията във ВМА. Темата за досиетата също разгневи доста хора, смята той. Според него става дума за американска частна фирма, която има отношения с тяхното военно министерство. "Те са тествали оръжие, с което после да работят трети хора. Нямам информация, че Ислямска държава е въоръжена с българско оръжие. Да, може и да имат, защото в Близкия изток може да е останало българско оръжие, кой знае от кога. Не мога да потвърдя тази информация, но не мога и да я отрека", добави той. Ненчев изтъкна, че МО не търгува с оръжие. "Не сме били информирани за опитите на полигона в Анево. Закони има, но може би трябва да се направят известни поправки. В момента правим неочаквани проверки по такива складове и полигони. Контролът трябва да бъде затегнат", каза още военният министър.

Президентът Росен Плевнелиев пък отказа да коментира скандала и сирийската връзка. Той заяви, че очаква военното разузнаване и останалите институции да си свършат работата и изяснят истината.

US посолството: Имало е обучение, но без военни

В България няма военнослужещи от международната коалиция, нито служители от Програмата за обучение и оборудване. Подизпълнителите на Департамента по отбраната на САЩ, пострадали при инцидента в Анево, са служители на компанията Purple Shovel, която е спечелила поръчка на Командването за специални операции на САЩ по заявка на Централното командване на САЩ в подкрепа на Обединената съвместна междуведомствена работна група - Сирия (CJIATF-S). Това заявиха за "Стандарт" от посолството на САЩ в София. По време на инцидента тримата подизпълнители са провеждали опознавателно обучение за други служители от компанията, посочиха още от US посолството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай