Моника Панайотова стартира инициатива за доброволчество

Моника Панайотова стартира инициатива за доброволчество | StandartNews.com

София. Евродепутатът от ГЕРБ даде старт на инициатива за доброволчество в страната по повод Международния ден на доброволчеството.

Инициативата се стреми да провокира по-голям интерес сред младите към доброволческата дейност, като за целта Панайотова обявява два конкурса: конкурс за изготвяне на лого на инициативата (със срок за подаване на предложения до 31 януари 2014 г.) и конкурс за "направени добрини" в гимназиите на територията на район Лозенец в град София, със съдействието на кмета на района Любомир Дреков (със срок за кандидатстване до 5 февруари 2014 г.).

"Инициативата стартира пилотно в район Лозенец и вече има проявен интерес от училищата в района. Надявам се скоро и други райони на Столична община да се включат", обясни Дреков.

"Доброволчеството е своеобразно училище за придобиване на практически знания, способности и умения, нужни за автобиографията и професионалното развитие на младите хора, особено при наличното несъответствие между търсени и предлагани качества на пазара на труда", каза от своя страна Панайотова.

За да улесни младите в търсенето на идеи за доброволчество, инициативата дава старт и на интернет платформа за доброволчески идеи: www.dobrovolchestvo.com. Създателят й Доброслав Димитров (Империя Онлайн) заяви, че "една уеб страница е толкова добра, колкото се развива във времето".

Според статистиката активността на доброволците в България до 2011 г. е 3 %, като се наблюдава положителна тенденция на покачването й до 7 % през 2013 г. В допълнение тя посочи, че над 77 % от доброволците са на възраст между 16 и 23 години. Над 60 % от хората в България са се включвали във филантропски дейности.

Според Националния статистически институт над 20 хиляди са работещите в неправителствени организации, които се занимават с доброволчество, а 70 хиляди са доброволците, подпомагащи дейността им. В тази връзка, Любен Панов, програмен директор на Българския център за нестопанско право подчерта необходимостта от регулиране чрез закон на организираната доброволческа дейност в България, което обаче да не представлява допълнителна административна тежест за организациите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай