Монаси от Шао Лин пазят рилските езера

Монаси от Шао Лин пазят рилските езера | StandartNews.com

Паничище. Монаси на Шао Лин пазят Седемте Рилските езера. Един от тайните покровители се разкрил на местен преди няколко години, твърдят хората от Сапарева Баня. Той обаче задължил съгражданина им да пази ревниво тайната.

Градската легенда за монасите, които бдят над рилския феномен, преоблечени като обикновени хора, беше припомнена на откриването на фотоизложба „Природните чудеса на Рила планина“ в Паничище. Тя е организирана от Фондация „Природните чудеса на България“ и ще обиколи страната, включвайки в изложбите местните феномени.

Рилските езера и Тибет са двата най силните енергийни центрове на земята. Езерата пък са на път да се превърнат и в най-голямото природно чудо на света, хвалят се организаторите. Те предричат бум на туризма в региона заради уникалната поредица от природни и исторически забележителности.

Малцина знаят, че в Паничише има две силни тракийски светилища на богинята конник Бендита, която е покровител на Германея. Градът е построен от траките заради минералната вода на мястото, което посочил бога им Герман. Въздишката на заспалия град излиза на земята с дъха на Гейзера, който заглушава Пещерата на Гласовете, за която се носят легенди, че е в Рила планина. През Германея е минавала и канализация с топла вода, на която дори съвременните жители могат да завидят. Заради древното хидроинжинерство на траките там ще се съберат учени от цял.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай