Мобилни групи ще помагат за цифровизацията в селата

Мобилни групи ще помагат за цифровизацията в селата | StandartNews.com

София. Да бъдат създадени мобилни групи, които да помагат на хората в по-малките населени места при проблемите около цифровизацията. Това предлага председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков. Освен това според него по темата трябва да се проведе кръгла маса, както и да бъде променена рекламата по медиите.

Пред бТВ призова да не се преувеличава проблема, но подчерта, че държавата трябва да реши дали има воля да достави сигнала до всички. След това трябва да се изясни има ли финансови средства и човешки капацитет и да се вземат мерки – да се заложи повишаване на процента на покритие да се заложат финансови ресурси и да се реагира гъвкаво.

„Обърнал съм се към мултиплекс-оператора да обяви списъка с населените места, където няма покритие. Нека и рекламната кампания се промени и да посочи как да се наглася антената към станциите", коментира още той.

Божков даде пример с Испания, където на третата година от процеса са спрели рекламната кампания и направили нова.

„Нашата е теоретична и не са решени много проблеми. При нас нещата са в статика, заложено е 85% покритие и точка. Последните 5 на сто са най-трудни за покриване – махали, паланки и водни пространства. С ефирната телевизия казусът е такъв, че най-много социално слаби живеят в по-труднодостъпните райони", поясни шефът на КРС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай