Мляко по БДС само от български крави

Мляко по БДС само от български крави | StandartNews.com

Слагат националния флаг на продукти от родна суровина

За да отговаря на националните стандарти (БДС) млякото в магазините, ще трябва да е направено само от суровина, произведена в България. Това стана ясно от думите на министъра на земеделието Десислава Танева, която в събота участва в Общото събрание на Националната асоциация на млекопреработвателите. За защита на родните производители на мляко се подготвят две промени. Първата е в Българския държавен стандарт. За млякото по БДС ще се изисква използването на суровина, произведена в България, заяви Танева. Другата промяна се прави по искане на млекопреработвателите. Върху етикета на всички млечни продукти, които са произведени от родна суровина, ще са слага българското знаме. Целта е хората да са по-добре информирани и да се насърчи потреблението на продукти от родно мляко.

Министър Танева заяви още, че се прави всичко възможно за ефективния контрол на етикетите на продуктите. От БАБХ правят тематични проверки, за да не заблуждаваме потребителите. Също така сме поискали млечните продукти да се включат в списъка на НАП на рисковите стоки по отношение на контрола при доставките от страните от ЕС, каза министърът. Това ще накара всички да си плащат ДДС-то. Една от основните ни задачи е намирането на търговски партньори от трети страни, за да се нормализира пазара в млечния сектор, заяви още министърът. В пътуването до Катар една от темите е възможностите за износ на български млечни продукти за трети страни, подчерта Танева.

Всички тези мерки се предприемат за да се подпомогнат родните производители на мляко. В момента ситуацията е тежка заради планираното отпадане на млечните квоти и руското ембарго. "Това доведе до количества от млечни продукти, които намират трудна реализация, и натиск на българския пазар от производители от ЕС. Това се отразява и на животновъдите", заяви министърът. Правим всичко възможно за да намалим административната тежест върху бизнеса, каза Танева и допълни, че е наличен оскъден национален ресурс, за подкрепа на политики за преодоляване на кризата в сектора.
За първа година ще се подпомага участието на млекопреработвателите в изложения за да се насърчи износът на млечни продукти. Ще бъдат осигурени 157 хил. лв. държавна помощ за участие на наши млекопреработвателни асоциации на изложение в Ню Йорк в търсене на пазари.

Вземат се мерки и за по-добър контрол в хотелите с all inclusive, където, по думите на млекопреработвателите, се правят най-чести измами за произхода на храните.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай