Млади фермери ще съдят държавата за измама

Млади фермери ще съдят държавата за измама | StandartNews.com

Стара Загора. "Ако не получим обещаните от предишното правителство пари в помощ на младите фермери за създаване на стопанства ще заведем съдебни дела за измама и въвеждане в заблуждение срещу земеделското министерство, т.е. срещу държавата", това заявиха няколко десетки млади фермери от Старозагорско, които протестираха пред областната управа в понеделник и поискаха спешно отваряне на въпросната мярка 112 от европрограмата за развитие на селските райони.

През март тази година правителството на ГЕРБ е взело решение за увеличаване на договорените с Брюксел средства за подпомагане на младите фермери с над 48 млн. лв. Повярвали на това обещание над 2500 млади хора са взели кредити и заеми, за да развият свой бизнес в селското стопанство и са останали излъгани.

„Похарчих над 7 хил. лв за производство на корнишони, ангажирах цялото си семейство, родителите – моите и на съпругата ми, въпреки това не спечелих една стотинка и ако не получа обещаните 12,500 лв от първия транш, ще фалирам", призна Станчо Чероковолиев, допълни, че ще зачеркне мечтата си за фермер.

Още по-трагична е ситуацията с неговия колега Евгени Генчев, който е инвестирал над 14 хил. лв в отглеждането на калифорнийски червеи и тикви в старозагорското с. Лозен. Той бил заедно с жена си и детето си на гурбет в Гърция. Подмамен от щедрите обещания на българските власти решил да се върне и да се занимава със земеделие, но се опарил жестоко. На всичкото отгоре в края на октомври Генчев навършвал 40 години и вече не можел да кандидатства за субсидия като млад фермер.

При неотдавнашната си среща в министерството на земеделието на младите фермери било казано директно, че няма пари и могат да разчитат на помощ най-рано идната година, когато много от тях наистина ще се фалирали

Според младите хора държавата спокойно можела да им подаде ръка с пари от бюджета, като си възстанови парите само от санкциите от неизрядни кандидати от първия транш. „Ако земеделското министерство и правителството не се вслушат в техните искания били готови за серия прояви на гражданско неподчинение – блокиране на офисите на разплащателната агенция и на оживени пътища и магистрали.

Протестиращите предадоха своята петиция с исканията си до министър-председателя и министъра на земеделието в областната управа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай