Младен Мутафчийски: Не са ми предлагали от ЦРУ

Младен Мутафчийски: Не са ми предлагали от ЦРУ | StandartNews.com

София. "Не съм кредитен милионер", заяви бизнесменът Младен Мутафчийски, обвинен, че е кредитен милионер, принадлежал към ДС, тази сутрин по Нова телевизия.


"Не съм се засегнал, че съм сътрудник на разузнаването, а от това, че съм кредитен милионер. Никога не съм се опитвал да залича досието си. Никога не съм крил, че съм бил от разузнаването.", добави той.


"В моя случай оперативната работа беше свързана с разузнаването. Моята работа не беше да клеветя другарчетата си от посолството - както клеветяха в Шесто. Тайната ми мисия, която след разседлаването на досието не е тайна, беше в Етиопия, заяви бившият агент. Тогава имаше концепция, че Етиопия е много важна за целия социалистически блок. Тогава СССР смяташе, че държавата е много важна. Етиопия беше единствената държава, която се стремеше да изгражда социалистическа система на управление. Поставяха ми задачи, които бяха важни и за икономическото развитие на България"

Пак не проявявам интерес да видя досието си, защото ще се разочаровам от някой написани неща, сподели Мутафчийски.

Разказали му, че в досието е пишело, че има уклон към Запада. Твърди се, че Мутафчийски имал и връзки с ЦРУ. С американският сенатор по времето на Буш-старши Джон Тауър се опитвал да вкара в България американска телекомуникационна компания. Мисията им обаче не успяла, тъй като Джон Тауър загинал и Мутафчийски много съжалява заради този неуспех.

От ЦРУ обаче не са му налагали задачи и не са се опитвали да го вербуват. „Не се ми предлагали", категоричен беше Мутафчийски.

Мутафчийски изказа мнение, че крахът на банковата система е бил умишлен. Държавата натискаше трезорите да дават кредити на държавни предприятия и вместо тези пари да се инвестират в производството, те се раздаваха за заплати.

Министърът на промишлеността на Жан Виденов тогава посъветва предприятията да не си връщат кредитите към банките, а закона не даваше право на трезорите да си върнат дадените пари. Така се стигна до фалит на банки, а и изрядните длъжници станаха кредитни милионери.

Фалиралите банки бяха разпродадени на безценица от правителството на Иван Костов - "Балканбанк" например бе продадена на Емил Кюлев. Имаше разумни предложения, например да се създаде "банка болница", но нищо от това не бе прието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай