Петък,

Младен Мутафчийски: Не са ми предлагали от ЦРУ

От: Failed to load user -
1413
Младен Мутафчийски: Не са ми предлагали от ЦРУ
A
A
A

София. "Не съм кредитен милионер", заяви бизнесменът Младен Мутафчийски, обвинен, че е кредитен милионер, принадлежал към ДС, тази сутрин по Нова телевизия.


"Не съм се засегнал, че съм сътрудник на разузнаването, а от това, че съм кредитен милионер. Никога не съм се опитвал да залича досието си. Никога не съм крил, че съм бил от разузнаването.", добави той.


"В моя случай оперативната работа беше свързана с разузнаването. Моята работа не беше да клеветя другарчетата си от посолството - както клеветяха в Шесто. Тайната ми мисия, която след разседлаването на досието не е тайна, беше в Етиопия, заяви бившият агент. Тогава имаше концепция, че Етиопия е много важна за целия социалистически блок. Тогава СССР смяташе, че държавата е много важна. Етиопия беше единствената държава, която се стремеше да изгражда социалистическа система на управление. Поставяха ми задачи, които бяха важни и за икономическото развитие на България"

Пак не проявявам интерес да видя досието си, защото ще се разочаровам от някой написани неща, сподели Мутафчийски.

Разказали му, че в досието е пишело, че има уклон към Запада. Твърди се, че Мутафчийски имал и връзки с ЦРУ. С американският сенатор по времето на Буш-старши Джон Тауър се опитвал да вкара в България американска телекомуникационна компания. Мисията им обаче не успяла, тъй като Джон Тауър загинал и Мутафчийски много съжалява заради този неуспех.

От ЦРУ обаче не са му налагали задачи и не са се опитвали да го вербуват. „Не се ми предлагали", категоричен беше Мутафчийски.

Мутафчийски изказа мнение, че крахът на банковата система е бил умишлен. Държавата натискаше трезорите да дават кредити на държавни предприятия и вместо тези пари да се инвестират в производството, те се раздаваха за заплати.

Министърът на промишлеността на Жан Виденов тогава посъветва предприятията да не си връщат кредитите към банките, а закона не даваше право на трезорите да си върнат дадените пари. Така се стигна до фалит на банки, а и изрядните длъжници станаха кредитни милионери.

Фалиралите банки бяха разпродадени на безценица от правителството на Иван Костов - "Балканбанк" например бе продадена на Емил Кюлев. Имаше разумни предложения, например да се създаде "банка болница", но нищо от това не бе прието.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички