Митрополит Кирил се е удавил, сочи експертизата

Митрополит Кирил се е удавил, сочи експертизата | StandartNews.com

Варна. Причината за смъртта на митрополит Кирил е удавяне. Това сочи информацията от проведена съдебно-медицинска експертиза по делото във връзка с досъдебното производство на Районна прокуратура – Варна за установяване на причините и обстоятелствата за смъртта на Варненският и Велико-Преславски митрополит д-р Кирил. Това обявиха от пресцентъра на Прокуратурата.

Трима патоанатоми от Клиника по съдебна медицина при МБАЛ „Св. Марина" – Варна са изготвили експертизата. След извършени външен и вътрешен оглед, аутопсия върху трупа, направени изследвания, и консултация на хистологичните препарати, е направено заключението, съобщават от прокуратурата.

Удавянето на Кирил се потвърждава от морфологичната находка и направените изследвания.

Атеросклеротични промени на сърдечните (венечните) съдове, а при микроскопското изследване се доказват данни за остра исхемия на миокарда (сърдечния мускул), показват резултатите от аутопсията. Те могат да бъдат причина за удавянето на дядо Кирил, сочат експертите.

Раната на главата на покойния митрополит е вследствие на действие на твърдите тъпи предмети, които е имало във водата. Нараняването е повърхностно и няма връзка с причината на смъртта.

Няма други травматични увреждания и данни за насилствена смърт по трупа, показва експертизата. Митрополитът не е бил употребил алкохол преди неговото удавяне.

Скоро ще бъдат изготвени съдебно-химическа експертиза и съдебно-медицинска експертиза по писмени данни. Те ще бъдат въз основа на съдебно-медицинската експертиза, информация за предишни заболявания на покойния митрополит, както и други материали по делото. От прокуратурата уточниха, че след резултатите ще бъдат оповестени след направените заключения.

Митрополит Кирил бе намерен мъртъв на плажа в местността „Траката" на 9 юли.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай