Миро потече от ръцете на Христос

Миро потече от ръцете на Христос | StandartNews.com

Грешни сме, иде голямо нещастие, нареждат миряни в храма

Пазарджик. Чудо застигна Пазарджик. Навръх Малка Богородица иконата на Исус Христос Пантократор (Вседържател) в катедралната църква "Успение Богородично" в града пуска миро.

"Течността не бива да се докосва, тъй като тя вероятно има божествен произход", каза свещеник Яков. Пред www.marica.bg той уточни, че край лика на Божия син се усеща приятен аромат. Мирото с мирис на тамян, примесен с благовония, се стича от ръцете на Христос. Иконата е разположена на "царския ред" на иконостаса, като се пада петата вдясно от "царските двери" на олтара.

Никой от посетителите на църквата и служителите в нея не си спомня дали в града е имало друга икона, която да мироточи. С дясната си ръка Христос благославя, като пръстите му образуват гръцките букви тС ХС, съкращение на Исус Христос. Иконата е в катедралата от създаването на храма и е монтирана в иконостаса вероятно след неговото основаване през 1840 г.

Свещениците нямат обяснение защо мирото се е появило точно сега. В предишни столетия се е вярвало, че то се свързва с изцелението. Според възрастни мирянки в Пазарджик обаче, появата му от ръцете на Христос е предвестник на предстоящи войни и бедствия.

"Поличба за грях е, щом Спасителят се е разплакал, значи сме много грешни", нареждат жените, които топят пръстите си в него и правят кръстове на челото си. Според други обаче е знак, че Бог ще пази хората от града и ще им дари изцеление. Трети пък са с резерви към "чудото". Взети са проби от иконата, които са изпратени в Пловдивската митрополия, където ще бъде проверено и съдържанието на течността.

В църквата има и чудотворна икона, за която се твърди, че лекува. Тя е на Божията майка, но никога по нея не се е явявало миро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай