Mирно шествие до жандармеристи в Гърмен

Mирно шествие до жандармеристи в Гърмен | StandartNews.com

Стотици жители на Гърмен участваха в поредния мирен протест в сряда вечерта. Те се събраха към 19,00 часа пред сградата на кметството. С развети български знамена те поеха на протестно шествие в знак на несъгласие с постоянните кражби и набези на роми от квартал „Кремиковци".

„Ние сме и срещу двойния аршин при прилагането на закона. Не може държавата да си отглежда избиратели в лицето на ромите, да ги ползва само като биологични единици за гласуване, а ние да търпим издевателствата и престъпленията им. Настояваме незабавно да се блъснат 124-те незаконни постройки в циганската махала, за които има заповеди за събаряне още от 2011 г. Ако ние го направим, веднага ще ни бутнат строежите и ще ни арестуват, но на ромите всичко е позволено, за да гласуват правилно", заявиха протестиращите. Шествието им достигна непосредствено до входа на ромския квартал „Кремиковци", където има кордон от жандармеристи.

Протестът премина спокойно, без да се стига до ескалация на напрежението и размирици. Два микробуса на жандармерията остават да дежурят в района на махалата. Полицейското присъствие в района остава засилено.

Хората ще се успокоят, когато държавата си свърши работата и бутне незаконните сгради на ромите. А МВР да провери самоличността и адресната регистрация на пребиваващите там. Заселилите се в последните години там роми от Пещера, Пазарджик, от всички краища на страната да бъдат принудени да напуснат и да се върнат в родния си край. Част от новодомците са криминално проявени. Жители на Гърмен искат тези криминални елементи да ги няма, тогава и кражбите в общината ще намалеят. Чак след тези действия българите ще седнат на масата за преговори с представители на ромския квартал.

„Имам надежда, че ще стигнем до диалог между двете страни. Най-важното е, че част от институциите вече са на място и извършват проверки. С полицията правим повторна инспекция на самоличността и адресните регистрации на жителите на квартал „Кремиковци". Там са и представители на дирекция „Социално подпомагане" – Гоце Делчев, очакваме и експерти на образователното министерство", заяви кметът на община Гърмен Минка Капитанова. Апелирам към политиците да не подстрекават и да не разпалват омраза между българи и роми, за да извличат дивиденти. Не бива да допуснем взривяване на обстановката и ескалиране на напрежението, допълни тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай