Миньори ще избират частен фонд или НОИ еднократно

Миньори ще избират частен фонд или НОИ еднократно | StandartNews.com

Миньори, летци, металурзи и всички работещи при тежки условия в индустрията ще избират къде да отиват вноските им за ранната пенсия - в частен професионален фонд или в държавния фонд "Пенсии" на НОИ. Текстът е разписан в проекта за изменение на Кодекса за социално осигуряване и публикуван в правителствения портал за обществени обсъждания strategy.bg.

Подобно право на избор вече бе въведено от началото на т.г. за работещите при масовата трета категория труд. А според последните предложения за законови промени те ще може многократно да преместват осигуровките си за втора пенсия от частен универсален пенсионен фонд в НОИ и обратно. За разлика от тях работещите при първа и втора категория труд ще могат да променят осигуряването си от професионален пенсионен фонд в държавния фонд "Пенсии" само веднъж, става ясно от законопроекта. При това натрупаните средства по индивидуалните им партиди в професионален фонд ще постъпват директно в НОИ и няма да се прехвърлят в Сребърния фонд, както се предвижда за масовата трета категория труд.

Над 120 000 са работещите българи, чийто труд е определен като първа и втора категория заради тежки условия. За тях работодателите са задължени да правят допълнителни осигуровки, които отиват в професионални пенсионни фондове. За първа категория допълнителната вноска е 12% от осигурителния доход, а за втора - 7%. Професионалните фондове бяха създадени през 2000 г. с цел да събират допълнителните осигуровки на категорийните работници в индивидуални партиди, да ги инвестират за получаване на доходност и след това да изплащат срочна пенсия, докато осигуреният навърши пенсионната възраст за масовата трета категория труд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай