Петък,

Министри и археолози ще спасяват куполна гробница

От: Администратор -
A
A
A

Министри, кметове, археолози, експерти, специалисти и бизнес ще обсъждат в разгара на сезона важните за Черноморието ни въпроси. Всички те ще седнат на масата на в. "Стандарт" в поредната дискусия от кампанията ни "Да! на българските региона" в петък (12 август).

В срещата ще участват министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, зам.-министрите на туризма и културата, експерти от различните институции, археологът и съветник на културния министър Вежди Рашидов - Николай Овчаров, кметове от региона, представители на бизнеса и др. Домакин на събитието ще бъде кметът на Поморие Иван Алексиев.

Един от важните въпроси по време на дискусията ще бъде и бъдещето на античната куполна гробница. Тя е истински шедьовър на древната архитектура. Уникалният археологически паметник, който се намира на 4 км от Поморие, е разяждан от опасни пукнатини. Процепите се забелязват по свода на хероона и по стенните ниши. От свода се свличат пръст и мазилка, като вече могат да бъдат преброени и поне десетина пукнатини.

Кметът на Поморие е наясно с критичната ситуация и е взел спешни мерки за осигуряване на средства и спасяването на уникалната гробница: "Информирали сме Министерството на културата, откъдето спешно изпратиха екип, който да изследва пораженията върху паметника и да оцени състоянието му, както и мерките, които ще бъдат предприети.

Към момента комисията от Министерството на културата прави оглед на място и в близките дни се очаква да излезе с експертно становище относно състоянието на гробницата. За нас това е обект от изключително значение и ще направим всичко по силите си, за да го съхраним, но разчитаме и на подкрепа от страна на държавата", коментира кметът Алексиев.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички