Четвъртък,

Министри и археолози ще спасяват куполна гробница

От: Администратор -
3227
Министри и археолози ще спасяват куполна гробница
A
A
A

Министри, кметове, археолози, експерти, специалисти и бизнес ще обсъждат в разгара на сезона важните за Черноморието ни въпроси. Всички те ще седнат на масата на в. "Стандарт" в поредната дискусия от кампанията ни "Да! на българските региона" в петък (12 август).

В срещата ще участват министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, зам.-министрите на туризма и културата, експерти от различните институции, археологът и съветник на културния министър Вежди Рашидов - Николай Овчаров, кметове от региона, представители на бизнеса и др. Домакин на събитието ще бъде кметът на Поморие Иван Алексиев.

Един от важните въпроси по време на дискусията ще бъде и бъдещето на античната куполна гробница. Тя е истински шедьовър на древната архитектура. Уникалният археологически паметник, който се намира на 4 км от Поморие, е разяждан от опасни пукнатини. Процепите се забелязват по свода на хероона и по стенните ниши. От свода се свличат пръст и мазилка, като вече могат да бъдат преброени и поне десетина пукнатини.

Кметът на Поморие е наясно с критичната ситуация и е взел спешни мерки за осигуряване на средства и спасяването на уникалната гробница: "Информирали сме Министерството на културата, откъдето спешно изпратиха екип, който да изследва пораженията върху паметника и да оцени състоянието му, както и мерките, които ще бъдат предприети.

Към момента комисията от Министерството на културата прави оглед на място и в близките дни се очаква да излезе с експертно становище относно състоянието на гробницата. За нас това е обект от изключително значение и ще направим всичко по силите си, за да го съхраним, но разчитаме и на подкрепа от страна на държавата", коментира кметът Алексиев.


Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички