Министър Греков направи първа копка на горски път

Новото трасе спасява Ковачевица от камионите

Министър Греков направи първа копка на горски път | StandartNews.com

Благоевград. Министърът на земеделието и храните Димитър Греков направи днес следобед първа копка на строителството на горски път. Той е алтернативен маршрут на шосето от с. Ковачевица до с. Горно Дряново в община Гърмен.

На церемонията присъстваха зам.-председателят на НС Алиосман Имамов, депутатът Ахмед Башев, областният управител на Благоевград Муса Палев и кметът на Гърмен Минка Капитанова. Това е първата голяма инвестиция в горска пътна мрежа след повече от 15 години и един от най-значимите проекти в програмата на Югозападното държавно предприятие за тази година. Финансиран е със средства от фонд „Инвестиции в горите".

Близо 15-километровият обходен път е основна пътна артерия в района на ДГС - Гърмен, която помага за изпълнение на лесовъдските дейности. Около 2/3 от годишно добиваната дървесина в стопанството се транспортират през с. Ковачевица - исторически и архитектурен резерват, целогодишно посещаван от наши и чуждестранни туристи. Изграждането на пътя разрешава дългогодишния проблем с преминаването на тежкотоварните автомобили през селата Горно Дряново и Ковачевица. През годините на няколко пъти местните хора протестираха срещу разбиването на пътищата и калдъръма в архитектурния резерват. Доста постройки пък бяха напукани от засиления трафик на камионите. Строителството на новия горски път ще осигури нови работни места. Ще може да се добива и извозва дървесина и през зимните месеци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай