Милена Станджикова: Как еврофондовете промениха живота ми

Милена Станджикова: Как еврофондовете промениха живота ми | StandartNews.com

ОП "Развитие на човешките ресурси" дава шанс на младите за първа работа

Преди няколко години Милена Станджикова рискува да напусне сигурната работа на държавен служител и открива своя адвокатска кантора. Младата адвокатка скоро научава за възможността да наеме като стажанти безработни младежи с юридическо образование от бюрата по труда, като разходите за трудовите им възнаграждения и осигуровки се поемат от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Така започва с първите двама стажанти, които трупат начален опит като юристи 12 месеца в кантората на Станджикова. "С тяхна помощ вече можех да поема повече клиенти и да разширя дейността си", разказва тя. В края на 2013 г. се възползва от друга схема на оперативната програма, наречена "Ново работно място", като

печели проект за близо 100 000 лв.

по който наема в кантората нови 6 стажанта - четирима с юридическо образование и двама с икономическо за водене на оперативното счетоводство. Подборът на младежите, наскоро завършили университет, е направен от бюрото по труда. "Това много ми помогна, защото като неопитен работодател аз не бях наясно точно какви качества да търся у тях", разказва Станджикова. Освен заплатите и осигуровките за 6 месеца на стажантите, проектът осигурява и финансирането на оборудването на работните им места в кантората с бюра, столове, библиотеки, компютри. Освен това проектът включва и обучението на четиримата млади юристи по икономика и мениджмънт. Кантората има нужда и от специалисти с икономическа квалификация наред с юридическата. Счетоводителите пък минават през компютърни курсове. Всички завършват успешно обучението и стажа си, а от 1 август м. г. са назначени на постоянни трудови договори в адвокатската кантора.

Станислав Йовков е един от младите юристи, който получава първата си работа в кантората на Милена Станджикова. Завършил Пловдивския университет, младежът повече от година е търсил работа като юрист. "Навсякъде обаче искаха опит и сертификати от различни обучителни курсове", разказва Станислав. Временно работи като частен съдия-изпълнител и дори за няколко месеца

заминава във Великобритания и се хваща като общ работник

"Исках да работя в адвокатска кантора и щом научих от интернет за стажантската програма, се върнах в България и се регистрирах в бюрото по труда. Много скоро след това бях поканен на интервю, на което бях одобрен", разказва Станислав. Той е безкрайно благодарен на възможността наред с първата си работа да изкара и 5-месечен курс по икономика и мениджмънт и да получи диплома от Центъра на професионално обучение. Комбинацията от право и икономика му дава много добра основа за по-нататъшно професионално развитие. Освен това, докато е учил, Станислав е получавал и стипендия. "Имам работа, за която съм се стремял, работя в колектив от млади, интелигентни хора в един от най-развиващите се райони в Пловдив", допълва младият юрист.
Успешното участие с два проекта по европейската програма "Развитие на човешките ресурси" дава ценен опит и знания на адвокат Милена Станджикова да стане консултант на немалко фирми, решили да кандидатстват за еврофинансиране. Така наред с адвокатската практика тя разширява бизнеса си в още една посока - управление на проекти с безвъзмездно еврофинансиране. Вече е помогнала в спечелването на проекти на различни рекламни студия, магазини, производители на мебели. Сега очаква дейността й да се разрасне и с новата оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020.

Наемат нови 7500 стажанти

Новата ОП "Развитие на човешките ресурси" стартира с наемането на 7500 безработни младежи до 29 г. на стажове в български фирми и предприятия. Младите хора, регистрирани в Бюрата по труда, са подали заявките си през лятото и тези дни са получили одобрение за включване в 6-месечни стажантски програми. Тяхното наемане от частни работодатели ще започне поетапно от последната седмица на януари и ще продължи до края на март, заявиха от Министерството на труда и социалната политика.
25-годишната Вили Жекова от Пловдив е една от първите, които ще започнат работа по новата стажантска програма. Младата дама ще трупа опит направо от студентската скамейка. Вече е издържала държавния си изпит в Юридическия факултет на Пловдивския университет, но й предстои да се дипломира. Одобрена е да започне работа в адвокатска кантора, където ще стажува 6 месеца. През това време програмата ще покрива разходите на работодателя за заплати и осигуровки. Ако той я наеме за постоянно на работа след това, в следващите 6 месеца програмата ще поеме изплащането на осигуровките на Вили.
За стажантската програма са предвидени 35 млн. лв. в следващите две години. Освен за младежи с висши и средно професионално образование тя е насочена и към завършили гимназия без придобита професия. С помощта на наставник те ще учат занаят на работното място в продължение на 6 месеца. Ако интересът към тази мярка е голям от страна на бизнеса, ще осигурим допълнително финансиране, заяви зам.-министърът на труда Зорница Русинова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай