Мила не се дава на парализата

Мила не се дава на парализата | StandartNews.com

Тийнейджърката лежи в интензивното от 10 месеца заради коварна киста

Дихателен апарат за 50 000 лв. ще й позволи да се прибере вкъщи

Чудесата се случват. По-лесно - по Рождество. И тази година кампанията "Българската Коледа" ще се опита да направи чудо за болните деца. За да победи доброто обаче, е нужна помощта на всички ни. Как можем да преобърнем живота на болно дете? И един SMS на номер 1117 (за абонати на M-tel, Telenor Vivacom) е достатъчен. Дарение може да се направи още директно през сайта на инициативата - www.bgkoleda.bg, чрез системата ePay.bg, както с превод по банковата сметка в ОББ:
БНТ
За "Българската Коледа"
IBAN: BG13UBBS80023300186210
BIC код: UBBSBGSF

Мила Иванова от Добрич е на 15 години. Животът й е като на всички тийнейджъри - поне до началото на тази година. Ученичка е в Природо-математическата гимназия "Иван Вазов" в града. Обича да чете, да решава задачи, но и да пише есета, стихове, разказва днес през сълзи майката на момичето Антоанета. Всичко като че е наред, но злото идва внезапно. През януари Мила започва често да се оплаква от болки в тила, които обаче се появяват от време на време и родителите й решават, че е настинка. "Мислех, че е стояла на течение и нещо се е схванала. Дори на 20 януари имаше състезание по математика в Ямбол и тя самата поиска да си вземе шал и поло блуза.

Кошмарът се случи буквално от 20 до 30 януари

В тези дни все по-често се появяваше болката и за нея беше нетърпима. Заведох я при личния лекар, който ни даде лекарства за пиене и мазане и предписа домашно лечение. Но състоянието й изведнъж се влоши. Една вечер, просто толкова внезапно стана всичко, че ми се губят часове и дни, на Мила й призля, започна да повръща и като се обадих на личния лекар, той каза да отидем в Спешна помощ", връща назад лентата на ужаса майката на тийнейджърката Антоанета.
Дежурният екип в Спешното отделение на болницата в Добрич е категоричен, че ситуацията е тежка и Мила трябва да бъде приета в болницата. Започват спешни изследвания, за да се установи причината за състоянието на девойката, правят й и пункция на гръбнака за менингит, но резултатът е отрицателен, а Мила се чувства все по-зле и дори се налага да бъде преместена в отделението по реанимация, защото изпада в кома. Тогава медиците в Добрич решават по спешност да закарат детето във Варна, защото те не могат да се справят със ситуацията. "Двама лекари с линейка ни закараха във Варна

просто детето ми беше умряло, не дишаше

плаче за кой ли път Антоанета, спомняйки си ужаса. Направено изследване с ядрено-магнитен резонанс във варненската болница "Св. Марина" показва, че в основата на гръбнака Мила има образувание, което обаче лекарите не могат с категоричност да кажат дали е киста или тумор. "С баща й бяхме ни живи, ни умрели в коридорите на болницата. Дойде при нас доц. Енчев и ни каза, че това, което са видели от изследването, прилича повече на киста, но не е сигурен и добави, че ако не я оперира по спешност, то тя няма да живее повече от два часа. Беше страшно за мен като майка, докато разписвахме, видяхме как я водят към операционната. Минаха дългите часове на чакане. И тогава ни казаха хубавата новина, доколкото това е добра новина - образуванието е киста, доказана и с хистологично изследване. За жалост обаче е на такова място, че притиска гръбнака и е причина да пречи на сигналите от мозъка към органите. След операцията Мила е напълно парализирана и не може да диша самостоятелно", продължава разказа за кошмара Антоанета.
И в потвърждение на думите, че

злото никога не идва само

се налага втора операция, заради усложнения. Цяло лято тийнейджърката е в тежко състояние и е в детското отделение по реанимация във варненската болница. От май до септември лекарите се борят за живота и подобряване на състоянието й. Първата добра новина идва през септември - Мила връща говора си. "Днес вече тя говори, в ясно съзнание е, общува с персонала, храни се нормално, чете, но продължава да диша с помощта на апарат и да е парализирана", споделя Антоанета.

Проф. д-р Виолета Йотова, която е ръководител на интензивното детско отделение в Първа детска клиника в болница "Св. Марина" във Варна, е категорична, че най-доброто за Мила е тя да се върне у дома. "Тя имаше рядко образувание на входа на гръбначния канал, което е отстранено при операцията. В медицинско отношение е напълно стабилна и в момента е в едно преходно състояние, което с времето ще премине. Въпрос на време е да се възстановят всички функции, защото няма медицински показатели това да не стане. В такива случаи, за да се възстанови един пациент, трябва да има желание и воля за живот, а при Мила са налице и

домашната среда ще й повлияе добре

казва проф. Йотова. "Ние искаме да си я вземем у дома и да се грижим за нея. Тя ще се чувства много по-спокойна вкъщи. Сега имаме право да я виждаме по един час на ден, защото отделението е интензивно. Причината е, че не можем да си позволим нужния й апарат за дишането. Такъв, проверявахме с баща й, струва между 35 и 50 000 лв.", допълва майката на Мила.

Пише песен за Миро в болницата

За да се възстанови, Мила има нужда от близките си, убедени са лекарите. Тъй като е в пълно съзнание, тийнейджърката вижда всеки ден болките на други деца в интензивното отделение. За 10 пълни месеца живот в болницата е изпратила в един друг свят някои от малките пациенти на здравното заведение, а други - у дома. За да се разсейва от болничното ежедневие, Мила гледа филми, чете и дори дописва стиховете на песен за Миро. Певецът се свързал с нея и й казал, че има един започнат текст, който иска тя да допише, разказва майка й. Лекарите пък са изключително отзивчиви и добри, както и медицинските сестри и когато тя сътвори поредна строфа или стих, я записват вместо нея. Девойката е сред добрите ученици в гимназията, има редица отличия от конкурси по математика и литература. "Целият й календар в стаята у дома бе изписан кога, къде, какъв конкурс има. Беше спечелила и стипендия по литература от "Комунитас". Молим се тя да се възстанови", казва Антоанета.

"Българската Коледа" събра почти 2 млн.

1 980 000 лв. се събраха в кампанията "Българската Коледа" 2014/2015 г., отчете патронът й - президентът Росен Плевнелиев. С парите вече са подпомогнати 496 деца за сумата от почти 700 000 лв. Над 1 250 000 лв. пък са дарени на 10 университетски и областни болници в София, Пловдив, Варна, Плевен за закупуването на 19 високотехнологични медицински апарата.

Помагаме на деца в реанимация

Да помогнем на децата в реанимация - това e каузата на тазгодишното издание на "Българската Коледа". Със събраните от дарения средства ще се закупи модерна апаратура както за диагностика, така и за комплексни грижи за тежко болни българчета, които се борят за живота си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай