Мигриращи щъркели загинаха на далекопровод

Мигриращи щъркели загинаха на далекопровод | StandartNews.com

Варна. Десетки щъркели са загинали, изпържени на жиците на далекопровод край Варна. Забелязали са ги къмпингуващи туристи и веднага подали сигнал към институциите. От телефон 112 им казали да чакат и да не предприемат нищо. От зоологическата градина във Варна обяснили, че ще ги приемат, ако имат позволение от РИОСВ, но екоинспекцията не отговаряла в неделя, съобщи бТВ.

Природозащитна организация на място констатирала над 20 мъртви и умиращи птици, някои разкъсани на части. Според свидетелите, щъркелите се натъкнали на оголените кабели между електрически стълбове, докато се събирали за полета си на юг и мигновено падали на земята.

Природозащитниците опитали да потърсят обяснение от електроразпределителното дружество в региона - Енерго Про, но от там първоначално реагирали, че стълбовете не са техни, а после са казали, че ще проверят дали те носят отговорност.

На Фейсбук страницата на Animal Hope Varna активистите, спасили два живи пострадали щъркела, разказват, че никоя институция не е отвърнала на сигналите им, а специалистите от РИОСВ казали, че това се случва всяка година и било нормално неопитните птици да измират от електричество. Тъй като щъркелите са защитен вид, никой нямал право да мести телата им. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай