Местан: Украйна показва предимствата на нашия етнически модел

Местан: Украйна показва предимствата на нашия етнически модел | StandartNews.com

Плевен. „Украинската криза показа, че нашият, българският етнически модел, е безалтернативен", заяви в Плевен лидерът на ДПС Лютви Местан. Той посочи като негов фундамент запазването на териториалната цялост и суверенитета на националната цължава, но вътре в нея да се гарантира баланса на етно-религиозните различия.

 

Позицията на движението е запазване на териториалната цялост на Украйна и в рамките на националната украинска държава постигнат баланс между етносите. И дума не може да става за ограничаване на права на различни малцинства. Управляващите не бива и да си помислят за закони срещу използването на майчини езици, подчерта той. Имаме огромна диаспора в Украйна – между 260 000 и 300 000 етнически българи живеят там, това е много голямо малцинство. Ние трябва да имаме грижа за съхраняване на технити етно-културни права. Според Местан украинската криза е най-тежката в европейски план за последните 15 г. , по-тежка от косовската и Българиа е пряко засегната не само в областта на туризма.

 

Лютви Местан призова политическите сили към позитивна кампания за евровота. Според него това ще повиши избирателнатаактивност и ще осигури по-добпа представителност в европейския парламент. Той оспори твърденията на Бойко Борисов, че именно Местан е управляващ в момента и посочи Станишев като основен носител на властта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай