Месни Заговезни - какво трябва да има на трапезата

На този ден за последен път се яде месо преди началото великденските пости

Месни Заговезни - какво трябва да има на трапезата | StandartNews.com
  • На този ден за последен път се яде месо преди началото великденските пости

Неделя месопустна е последният ден, в който се яде месо преди Великденските пости. Празникът е с плаваща дата. Денят винаги съвпада с неделята, осем седмици преди Великден и е първият празник, свързан с настъпващата пролет.На празника, цялото семейство се събира на масата и заговява за последно с богата на месни продукти трапеза. Наближават дните, в които веселбите са забранени. Традиционни гозби за този ден са: варена кокошка, свинско с кисело зеле, свинско с булгур или нахут, сарми с месо, баница с животинска мазнина (мас, краве масло), баница с месо.

Кокошка с гъбен сос

Необходими продукти:
кокошка - 1 бр.
гъби - 200 г
лук - 1 глава, кромид
босилек - листенцата от 2 стръка
сметана - 200 г
пилешки бульон - 250 мл
бяло вино - 250 мл
коняк - 25 мл
вода - 250 мл
олио - 3 с.л.
червен пипер - 1/2 ч.л.
черен пипер - на вкус
сол - на вкус

Начин на приготвяне: Разрежете на порции кокошката, измийте ги, подсушете ги, натрийте ги с червения пипер, сол, черен пипер и ситно нарязаните листенца босилек и ги запържете в сгорещеното олио от всички страни.Прибавете ситно нарязания лук, налейте виното, бульона и водата и варете под похлупак 20 мин., след което извадете месото и варете соса, докато намали обема си с 1/3.Сипете в соса нарязаните на едри парчета почистени гъби, добавете сметаната и след като кипне, поръсете с черен пипер и сол и налейте коняка.Разпределете порциите месо в чинии и ги залейте със соса.

 

 

Баница с месо

Необходими продукти:
месо - 250 - 300 г
кори - 1 пакет за баница
ориз - 100 г
яйца - 1 брой
олио - 50 мл
магданоз - 1 връзка пресен
лук - 3 - 4 стръка зелен или 1 глава кромид
сол
черен пипер

Начин на приготвяне: Измийте ориза и го сложете да се свари в подсолена вода с няколко капки олио. Нарежете лука и сложете да се запържи в сгорещена мазнина, след което добавете накълцаното на ситни парченца месо. Добавете сварения ориз, нарязан магданоз, сол и черен пипер на вкус.Вземете 3 кори за баница и ги подредете една върху друга, като намазвате всяка с олио. По средата разпределете от плънката с агнешко и завийте добре на руло, като подпъхнете страните, за да се получи нещо като плик.Така се правят и останалите банички, подреждат се в намазнена тава, мажат се с разбито яйце и се пекат в умерена фурна до златисто.

Питка със свинска мас

Необходими продукти:
1 кг брашно
4 бр. яйца
125 г свинска мас
40 г прясна мая
400 мл прясно мляко
1 с.л. сол
1 с.л. захар
1 с.л. олио
1 бр. жълтък
1-2 с.л. масло

Начин на приготвяне: Пресяваме брашното и изсипваме в дълбока купа. Правим в него кладенче и изсипваме размитата в хладко мляко мая, разбитите леко яйца, солта и захарта и разтопената мас. Замесваме меко тесто, което оставяме да втаса на стайна температура докато удвои обема си. Месим го отново и разделяме на 12 еднакви топки, които оформяме и усукваме на фитили. Мажем всеки фитил с олио, завиваме и подпъхваме. Така оформените възли редим един до друг в намазнена тава. Тавата да е с диаметър поне 32 см. Намазваме питата с разбитият с олио жълтък и семена и оставяме да втаса докато изпълни тавата. Печем в предварително загрята на 180С градуса фурна до получаване на загар. Изваждаме и намазваме с масло, покриваме с кърпа докато омекне.

Крехки свински котлети

Необходими продукти:
свински котлети - 8 бр. около 1 кг
бяло вино - около 500 мл (за мариноване на месото)
лук - 1 глава
черен пипер - 1 с.л. или на вкус, прясно смлян
кимион - 4 щипки, млян
сол - на вкус
зехтин - 2 с.л.

Начин на приготвяне: Нарежете лука на тънки ивици и сложете в дълбока купа заедно със свинските котлети. Залейте с виното и хубаво разбъркайте, за да попадне лукът между месото.Оставете за 1 денонощие в хладилник.Тази стъпка е необходима поради това, че тази пържола е бедна на мазнина и има нужда от предварително мариноване. Разбира се, не е абсолютно задължително, но е препоръчително, а котлетите по този начин ще придобият още по-хубав вкус.Когато дойде време да ги приготвяте, ги извадете от маринатата, подсушете леко и подредете върху голяма дъска за рязане (може и да ги начукате с дървено чукче). Натъркайте хубаво с черен пипер и кимион и оставете да се отпуснат на стайна температура 20 минути. Загрейте тиган с малко олио или зехтин на силен огън и чак когато се е загрял максимално, положете котлетите.Печете за минута-две от всяка страна или малко повече, ако са по-дебели. Ориентирайте се по загара - не трябва да става много тъмен.Докато не се изпече котлета от едната страна, не го обръщайте от другата. Множество обръщания биха изсушили месото.Готовите бързи, лесни и крехки свински котлети сервирайте на момента, като чак накрая ги поръсите със сол и по желание малко зехтин.Гарнирайте със свежа салата, картофки, вкусен сос или печени зеленчуци.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай