Месец ултиматум на шефове в МВР (ОБЗОР)

Месец ултиматум  на шефове в МВР (ОБЗОР) | StandartNews.com

Директорите за смяна са с червено, обърна се премиерът към комисар Терзийски

Директори в МВР получиха срок от един месец, за да запишат по-добри резултати в борбата с контрабандата. Ултиматумът постави премиерът Бойко Борисов на работна среща между представители на тютюневи компании и органите на реда. На нея страната ни бе похвалена, че през последните три месеца на 2015 г. е достигнала най-ниското потребление на незаконни цигари за последните девет години - 8,3% средно за страната. Изводът е на база на проучване в 14-те най-големи града у нас, а методът е - събиране на празни опаковки цигари от кошчетата за боклук по улиците и отчитане коя е с бандерол и коя без. Въпреки добрите резултати премиерът даде да се разбере, че има още какво да се желае.

"Директорите на областните и регионалните полицейски управления с високо потребление на незаконни цигари имат един месец, за да подобрят работата си", отсече Борисов. В класацията за най-високо потребление на безбандеролни цигари първи места заеха областите Хасково, Пазарджик, Сливен, Пловдив, Свиленград. "От тази графика аз виждам кои директори можеш да смениш и това са точно тези, за които съм ти правил забележка. Тук са с червено на моето листче. Като погледнеш - ето ги тези директори са готови", се обърна премиерът към шефа на ГД "Национална полиция" главен комисар Христо Терзийски. Все пак Борисов им отпусна "бонус" и заръча - "дай им един месец да видиш как ще се справят, защото това означава сега, че там има повече и фалшив алкохол, и захарни изделия, и меса - фалшиви или контрабандно внесени". "Доволен съм, но резултатите показват какво още имаме да правим", обобщи министър-председателят. И се зарече, че правителството ще положи максимални усилия да продължи в същия дух борбата с незаконната търговия с цигари. Борисов напомни, че страната ни работи прекрасно с Европол, а пък всички заинтересовани страни се събират всяка сряда в 9 часа в Министерски съвет и преглеждат приходите в бюджета за седмицата, данъчните се отчитат за проведените операции и се планират задачите за следващите седем дни. "Съумяваме да влезем във връзка с всички колеги и не само за цигарите, а и за алкохола, наркотиците, фалшиви евро и фалшиви кредитни карти", се похвали министър-председателят. Борисов разчете и какво означава 8,3% потребление на безбандеролни цигари. "Отиват, обръщат кофата за боклук и от сто опаковки само осем са фалшиви", обясни премиерът.

Бойко: Няма приятелски кръг в службите

Няма вмешателство, влияние или нерегламентиран контакт в сектор "сигурност". Това увери премиерът Бойко Борисов по време на днешния парламентарен контрол. Темата повдигнаха от ДПС, като попитаха министър-председателя -"колко още ще търпи приятелско-съпружеските кадровици в сектора?". "Представител на една скромна политическа сила, които не могат да се самоопределят дали са "опозиция на власт," или "са на власт като опозиция", е окупирал ключови звена в сектора и назначава свои другари", обясни лидерът на движението Мустафа Карадайъ, визирайки депутата от ДСБ ген. Атанас Атанасов. "В две поредни питания от г-н Атанасов и от вас аз разбирам, че библиотекаро-сарайският или приятелско-съпружеският кръг, или еди-какво си се намесват в управлението на службите", отбеляза в отговор премиерът. И увери, че не допуска "нито хора от библиотекаро-сарайския кръг, нито от приятелско-съпружеския". "Такива епитети само унижават хората, които действително много работят", коментира Борисов и посъветва ДПС и ДСБ да използват политически теми за атака.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай