Мебелите за дома според характера

Мебелите за дома според характера | StandartNews.com

За да следвате модните тенденции, сменете някой от аксесоарите

Заложете на класиката, слейте любимите си цветове в приятна комбинация


Вестник "Стандарт" продължава традиционната си рубрика "Всичко за РЕМОНТА". В нея се дават съвети за всичко, свързано със строителството, обновяването и обзавеждането на дома и градината. Така читателите имат възможност да изберат най-доброто на пазара.

Модата в мебелите се мени толкова бързо, че ако искаме домът ни да не е демоде, трябва да го преобзавеждаме всяка година. Преди да внесете промяна в мебелировката вкъщи, е добре да се осведомите кое е актуално и кое не през настоящата година. Ако държите да следвате най-новите тенденции, според експертите, трябва да заложите на мебели в сиво, лилаво и зелено. Но не на всеки е по джоба често да подменя интериора, затова е най-практично да заложите на класически цветове като кафявото в различните му нюанси - бежово, екрю, венге и орех. Ако искате да имате прекрасен дом, не се притеснявайте за тенденциите в цветовете - те идват и си отиват. Когато хората живеят в дома си, те го правят красив, избирайки цветовете, които резонират на тяхната душевност и вкус.

Номерът е да "слеете" цветовете, които обичате, в приятна за окото комбинация. Всъщност не е нужно да сменяте мебелите си при всяка нова модна вълна, за да бъде семейното ви огнище модерно. Доста по-евтино, но ефектно, е решението просто да подмените някои от аксесоарите - възглавнички, вази, саксии. Модните тенденции не трябва да са водещи при избора на обзавеждане. Много по-важна е функционалността. За да се чувствате комфортно и уютно в собствения си дом, мебелите трябва да са в унисон с навиците и характера ви. Добре е да съобразите избора им с това къде закусвате, как пиете кафето и чая си, къде обичате да гледате телевизия, къде прекарвате най-много време, когато сте си вкъщи. Важно е мебелите да са по вкуса ви, но още по-важно е да са от висококачествени материали, съветват специалистите. Най-качествени, но и значително по-скъпи са мебелите от масивна дървесина. Специфичното за тях е, че не бива да се мокрят, затова не е никак добра идея да ги слагате до мивката в кухнята например. Може да разчупите интериора у дома, избирайки шкафове и гардероби с различни декоративни елементи. На пазара се предлагат решения за всеки вкус - от традиционна резба до ексцентрични украси с пайети и огледала. Все така актуални при интериора са големите ъглови дивани, обшити с кожа или велур и украсени с кристали. Кожата е сред най-модерните материали в момента и се използва не само за тапициране, но и за украса на мебелите.

Изберете качествени
и трайни материи

Най-луксозните мебели с изящна дамаска и изработка няма как да не "хванат" окото ви. Но не високата цена е повод да се замислим дали да купим уникалната холна гарнитура, която сме видели току-що. Трябва добре да премислим дали ще успеем да опазим мебелите и да съхраним дамаската им като нова, за да не се наложи скоро пак да се върнем в мебелния магазин. Специалистите са категорични, че трябва да купуваме само мебели, за които ще успеем да се грижим. Добре помислете дали диванът, табуретките и фотьойлите, които искате, наистина са подходящи за вас и не правете импулсивни покупки. Някои дамаски изискват всекидневно почистване, защото текстурата им позволява по-лесно по тях да полепват мръсотии и прах. Други пък задължително поне три-четири пъти годишно трябва основно да се почистват. Освен време тази грижа ще ви струва и повече пари, над което е добре да се замислите. Фините материи като сатен, лен, вълна, жакард, тафта за дамаски не са добро решение, ако имате домашен любимец. Ако пък имате палави хлапета, забравете за дамаски от естествена кожа - тя и така е твърде скъпа, за да бъде сменяна постоянно. Ако все пак мислите, че може да дисциплинирате котката и кучето, да държите децата далеч от скъпата мебел и да отделяте пари за чистене, не пречи да тествате тези ваши способности, купувайки си луксозна холова гарнитура с прекрасна дамаска.

Обзавеждане за
домашни любимци

На пазара се предлагат все повече дизайнерски решения, подходящи за домашните ви любимци. Тези специални мебели дори помагат при отглеждането на вашите коте и куче. Шкаф с подходяща външна облицовка например може да се превърне в чесалка за подостряне на ноктите на любимата ви котке. Има дори шкафове - скривалища за тоалетната на домашния ви любимец, като специална кръгла дупка в него, артистично оставена в някоя от страните му, позволява на котката ви да подготвя сутрешния си тоалет необезпокоявана. Сред най-атрактивните идеи на дизайнерите за любителите на котки е маса, върху която е посадена трева, за да си похапва при нужда любимецът ви. Лабиринти от етажерки, гардероби с отвори и етажи, в които котката ви да си играе или маси и столове с легло за животинката ви, са сред другите предложения на пазара.

Вземете от опита
на най-добрите

На изложение за мебели и осветление в Стокхолм беше показано най-доброто от скандинавския интериорен и промишлен дизайн. Ето кои са основните тенденции при мебелите за 2015 г. директно от модната столица на интериорния дизайн.

Метал и камък

Интериорите стават все по-индивидуални и тази тенденция насърчава смесването на стилове. Цветовите палитри са дискретни. Залага се на топъл метал, бял мрамор и камък.

Тайната градина

Флоралните тенденции са хит в модата през 2015 г. и това се отнася и до интериора. При тази тенденция се забелязват ретро мебели, смесени със съвременни мебели, както и ярки цветове, смесени с неутрални. Мебелите, които са подходящи както за вътрешна, така и за външна употреба, ще стават все по-популярни.

Природните елементи

Скандинавският дизайн е символ на съвременната употреба на естествени материали и предстоящият сезон ще потвърди тази тенденция с използването на материали като камък, дърво и стъкло. Мебелите ще останат съвременни благодарение на комбинацията от естествени материали като кожа и дърво с метал.

Морето е на почит

Морската тенденция смесва сини, зелени и тюркоазени цветове с бяло. Тя ще бъде забелязана във всичко - от порцелана до меката мебел. Боядисаното дърво е най-доминиращият материал за мебели в този стил.

За външната врата
е важна сигурността

Интериорните врати внасят стил, уют и топлина на всяко помещение. Те не са само преграда между отделните помещения в дома, но и важна част от съпътстващия интериор. Вътрешните врати имат за цел да са топлоизолатори и шумоизолатори, макар и в по-малка степен от своите събратя външните входни врати. Изборът на цвета им е свързан със съчетание с цветовете на останалите мебели, синхрон между стени и пердетата. Когато избирате интериорни врати, е добре да си направите сметката, че покупката на този тип артикули е дългосрочна инвестиция и затова изборът ви трябва да е добре премислен. Те трябва да ви служат дълго време и да ви галят окото. При избора се водете от съотношението цена - качество. Колкото по-скъпа е вратата, толкова по-качествена е нейната изработка и материал. Затова не е добра идея да купувате най-нисък клас врати, които само след няколко месеца ще ви се наложи да подмените. Качествените интериорни врати са от здрави и устойчиви материали като MDF и дърво, с които може да сте сигурни, че вратата няма да се разпадне след няколко отваряния. Интериорни врати от нисък клас не могат да гарантират дълъг живот и безпроблемна експлоатация и излизат два пъти по-скъпи. Затова специалистите съветват да се насочите към среден и висок клас вътрешни врати. Това ще ви гарантира, че те ще ви служат в близките 10-20 г. Интериорните врати са разнообразни не само по модел, но и по цвят. На пазара може да избирате между интериорни врати с комбинация от дърво и стъкло. Според експерти тези модели са много ефектни и подходящи за дневна, хол и трапезария. Не е нужно да купувате всички вътрешни врати в еднакъв цвят. Разчупете дизайна на жилището си, като заложите на различни цветове, но задължително ги съобразете с наличните мебели и цветовете на стаите.

Що се отнася до външните врати, които са вход към нашата "крепост", асортиментът на пазара също е повече от богат. Има врати от естествени материали и дървесина, а също и от метал и стомана. Според търговци, най-търсени в днешно време са металните и стоманените, заради стремежа на клиентите към по-висока сигурност и защита на дома. Входната врата е визитката на дома ви, като може да я съчетаете с концепцията на интериора и останалите врати. Освен масивни и стилни, външните врати е добре да са и енергоспестяващи. Може да си изберете врата, която има няколко точки на заключване за по-голяма сигурност. Ако точно в момента нямате пари за нова входна врата, за безопасност и спокойствие може поне периодично да сменяте бравата, съветват експерти.

Аларми изпращат

сигнал на GSM-а

Повечето кражби в домовете се случват, защото собствениците им не се предприели никакви мерки за защита. Според търговците на системи за защита на дома и офиса, най-добрите клиенти са вече "опарените", защото нашенецът живее с мисълта, че точно на него не може да се случи. Най-евтино и сравнително ефикасно средство за противодействие на проникванията в офиси и жилища са алармените системи и модули. Те са пригодени да уведомяват не само в случай на обир, но и при вандализъм, пожар, изтичане на газ, наводнение. На пазара има фирми, предлагащи такива системи, които работят с GSM SIM-карти. След като бъдат инсталирани в дома, офиса или вилата, модулите имат възможност да осигурят незабавна връзка с до 5 GSM номера, когато се активира някой от инсталираните сензори. Алармените системи се контролират дистанционно (по телефон) и осигуряват денонощна охрана на сгради или помещения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай