Мъже на токчета в акция срещу насилието над жени

Мъже на токчета в акция срещу насилието над жени | StandartNews.com

София. Необичайна гледка ще завладее центъра на София на 8 март - множество мъже ще опитат да ходят с дамски обувки на висок ток. Те не го правят само за забавление, а за да привлекат внимание към огромния проблем с насилието над жени. 

 

"Извърви километър в нейните обувки" ("Walk a mile in her shoes") е международна инициатива, започнала през 2001 г. В България се провежда за втори път, за да привлече общественото внимание върху проблема с насилието над жени, изнасилванията и сексуалния тормоз.

 

Всяка четвърта жена в страната е жертва на домашно насилие, a четвърт милион българки са ставали обект на сексуален тормоз, гласи суровата статистика. Това означава, че всеки има поне една приятелка, роднина, колежка, съседка или позната, която е жертва на насилие. Участниците в инициативата искат да покажат на тези жени, че не са сами и могат да получат подкрепа, а на всички останали - че насилието е нещо, което съществува около нас и от което не трябва да отвръщаме поглед. 

 

Шествието тръгва от "Аптека" (кръстовището на булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" в София) в 12 часа на обяд в събота, 8 март, Международен ден на жената. Могат да се включат всички мъже, които не се притесняват да се обявят против насилието и се осмеляват да пробват лесно ли е да се ходи "в нейните обувки". На място ще има ограничен брой дамски обувки с големи номера за желаещите. Повече информация може да се намери в страницата на събитието във Фейсбук.

 

Вижте видеообръщението на част от участниците:


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай