Мъж от Рила гощавал приятели с месо, заразено с бруцелоза

Мъж от Рила гощавал приятели с месо, заразено с бруцелоза | StandartNews.com

Мъж от Рила, където от месец върлува бруцелоза по животните и има 32-ма души заразени, е заклал и сложил в буркани болно яре, съобщиха от областната управа в Кюстендил. Мъжът купил животното от село Смочево. То било 8-9-месечно, около 30-килограмово, обясниха ветеринари.

След като го заклали, мъжът устроил софра за приятели. По сигнал е изпратена полиция, която иззела петнадесетината буркана със заразено ярешко и то е унищожено.

В случая мъжът е нарушил няколко забрани - да не се колят животни, да не се консумира неизследвано месо. На нарушителя ще бъде съставен акт, който е от 250 до 500 лева, каза бившият шеф на областната агенция по храните в Кюстендил и бивш кмет на Дупница д-р Първан Дангов, който е в във ветеринарните екипи в Рила заради бруцелозата.

47-годишният Сотир Шишков заклал болното яре и го сложил в бурканите, след като разбрал, че животното е заразено. „Лично бяхме предупредили собственика, че ярето, което е купил преди няколко месеца от Смочево, е заразено, дало е положителна проба и ще трябва да бъде евтаназирано", обясниха пред „Струма" от екипа, работещ на терен в огнището на заразата.

„Разбрахме, в четвъртък и в понеделник отиваме да го предупредим, че ще има екип, а Сотир ни отговаря, че заклал ярето и сложил месото в буркани, а в събота поканил приятели на гости, изпържили вътрешностите на болното животно и хапнали", разказват изумените от постъпката му ветеринари.

Сотир обяснил, че не му се искало месото да се бастиса, затова не само си сложил заразата в буркани, но и поканил приятели на гости да ги почерпи. „Още в понеделник взехме кръвни проби на Сотир, семейството му и гостите, като резултатите ще бъдат готови в понеделник", казаха още ветеринарните спецове от Рила.

Наложило се бурканите да бъдат иззети от дома на Шушков с полиция, а месото да бъде конфискувани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай