Майки: Дянков да освободи НДК от чалгата

Кючеците нямали място в храма на изкуствата

Майки: Дянков да освободи НДК от чалгата | StandartNews.com

София. Майки вдигат бунт срещу чалгата. "Попфолкът и кючеците нямат място в храма на изкуствата НДК", обявиха от Гражданско сдружение "Майки срещу насилието в Студентски град". Те искат "организаторите на шумно рекламирания и насрочен за 26 февруари 2013 г. в зала 1 по повод Годишните музикални награди на телевизия Планета спешно да си потърсят друг терен за изявата".

"Разсъблечените силиконови попфолк изпълнителки с техните вулгарни песни нямат място в този истински храм на изкуствата", убедени са в Сдружение "Майки срещу насилието в Студентски град", съобщава БГНЕС.

В зала 1 са гостували световни звезди

Чалга шоуто с т.нар. "награди" не бива и няма как да се проведе в зала 1 на Националния дворец на културата и по чисто формални, процедурни причини, уточняват от родителската организация. Те посочват, че на официалния сайт на Двореца новото ръководство на тази престижна културна институция категорично заявява, че НДК ще "подкрепя българската култура като организатор и продуцент на собствени фестивали и събития". Майките почертават, че в легендарната зала 1 са гостували знаменитости и световни звезди от ранга на Хосе Карерас, Андреа Бочели, Монсерат Кабайе, Найджъл Кенеди, Болшой Театър, Симфоничен оркестър на Санкт Петербург, Виенска филхармония с Херберт фон Караян, както и Боб Дилън, Стинг, Чък Кърия, Марк Нопфлър, Джо Кокър, Buena Vista Social Club, Джон Маклафлин, Пако де Лусиа, Джеймз Браун, Джон Лорд, Ал Ди Меола и много др.

Ръководството на НДК се гордее и с фестивалите "Салон на изкуствата", "Киномания" и "Новогодишен музикален фестивал", на които Дворецът е продуцент, но никъде на сайта на институцията не е споменато, че ще лансира или подкрепя едни или други чалга изяви, отбелязват от Сдружението на майките.

Не е редно да се вихрят силиконови мутреси

От морална и художествено-естетическа гледна точка кичови "церемонии" с раздаване на "награди" за попфолк също така нямат място на сцената на зала 1 на НДК. "Не е редно да се насажда сред младите поколения съмнителната, отблъскваща ценностна система на силиконовите мутреси", смятат майките.

"Какво възпитателно и родолюбиво има в срамните и грозни сцени, в които нашумели попфолк певици си позволяват да се появяват пред публиката и тв камерите в блясъка на прожекторите почти голи, увити само в националния трибагреник, и да се гаврят с националните ни символи, а други фолкдиви излизат все по-често да пеят по сцените и изобщо без бельо, само и само да си направят пи ар?", питат  майките.

От родителската организация се надяват вицепремиерът Симеон Дянков, който е принципал на НДК, да намери начин и да посъветва ръководството на Националния дворец на културата зала 1 вече да не се отдава под наем за чалга церемонии. Причината е, че уникалното съоръжение е строено с пари на данъкоплатците и с доброволния труд на хиляди столичани именно за Дворец на културата, а не за средище за популяризиране на ориенталски ритми и кючеци.

Парите на попфолка миришат

Вярно, днес НДК е търговско дружество - собственост на държавата, което се издържа от дейността си, а знаем крилатата фраза "Парите не миришат", приписвана на римския император Веспасиан, отбелязват от Гражданското сдружение. Парите на попфолка обаче, уви, миришат, и то лошо, неприятно, така че шефовете на НДК не бива да разчитат на тях, препоръчват от родителската организация.

Майките напомнят, че изключително сериозни са амбициите на София да се бори за издигането като официалното българско предложение за Европейска столица на културата през 2019 г., но същевременно те предупреждават, че с вулгарните и цинични хитове на чалга изпълнителките ни и с кършене на гюбеци едва ли ще се представим на ниво пред културния елит на Европа. Кандидатурата на София за Евростолица на културата е изключителен шанс да популяризираме нашия град на европейска и международна културна сцена и да издигнем репутацията му, но за да стане това факт, са необходими сериозни усилия, изискват се съгласувани действия от страна на граждани и институции. Една от задължителните първи стъпки в тази насока е и превръщането на НДК в зона, напълно свободна от чалга, настояват в заключение от Сдружението на майките.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Автор Рени
Коментирай