Майка: В училището на Ана-Мария бият децата

Майка: В училището на Ана-Мария бият децата | StandartNews.com

Нарекоха пред мен сина ми "кретен", но търпим, защото няма друго школо, казва тя

Случаят с детето аутист Ана-Мария, чиито родители винят учител за блудство с малолетна, най-вероятно ще завърши, без да има виновен. Въпреки започналите проверки от четири страни - 6-то РПУ, прокуратурата, Министерство на образованието (МОН) и Агенцията за закрила на детето, обвиненията е доста трудно да бъдат доказани. Още повече че детето не е било подложено до момента на съдебно-медицинска експертиза. От просветното министерство твърдят, че ученичката не е преглеждана и от психолог, защото това може да стане само по желание на родителите, а не по искане на институцията.

"Видях как човек от персонала удари дете от 4-то помощно училище пред мен. Моето момче пък го нарекоха "кретен". Училището е хубаво, но персоналът не е за там", разказа пред "Стандарт" Гергана Николова, майка на дете от 4-то помощно училище. Тя сподели, че и учители, и възпитатели често са груби към учениците. "Очакват от тях да реагират и изпълняват като нормалните деца, но те не могат. Не подаваме оплаквания обаче, защото няма друго школо, в което можем да запишем сина си. Той беше 2 г. в общообразователно училище, но стана ясно, че не може да учи в него. А за столицата 4-то помощно е най-добро, поне откъм материална база", разказва Николова, чийто 12-годишен син е с лека умствена изостаналост.
"Досега не сме получавали нито едно оплакване от училището. Амбицирани сме

да го превърнем в еталон

сред училищата от подобен тип", разказаха пък от просветното министерство в деня на скандала. То е първото у нас за деца със специални образователни потребности, оборудвано с модерни кабинети за сензорна и арттерапия, санирано по европейска програма. И очевидно е школото фаворит на МОН сред побратимите си-интернати, които отглеждат деца с проблеми. Може би точно затова МОН започна проверка едва, когато проблемът с Ана-Мария бе оповестен от родителите й във "Фейсбук" и медиите го подеха. "Всяко дете в 4-то помощно училище е с придружител, има достатъчно психолози и санитари. Директорката Венета ал-Шериф е въвела строг ред", разказа зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева. Екип на "Стандарт" се увери на място в казармения ред, след като представител на школото изблъска репортерите с методи, по-подходящи за

начеваща мутра или надзирател в затвор

Не стана ясно дали е силно загрижен за децата, които са му поверени, или за ставащото зад вратите на 4-то помощно. Директорката в момента е в болница, но влизането й в лечебницата е свързано с алергичен шок, а не със станалото, обясниха от МОН.

В самото министерство откровено твърдят, макар и неофициално, че не им се вярва случилото се да е истина, защото семейството имало проблеми и с предишното училище на Ана-Мария. В школото има 9 учители, като трима са на по-зряла възраст, разказаха от МОН. Тъй като за детското съзнание обаче "възрастният чичко" може да е на 30 г., това не стеснява кръга. Целият персонал, начело с директорката, вече е дал писмени обяснения. Възпроизведен е час по час целия учебен ден на 19 септември, когато детето е изгубило бельото си, и е установено, че то не е оставяно без надзор, казаха от МОН. Персоналът, който води децата до тоалетните, се състои само от жени, така че няма начин мъж да е блудствал с детето там, смятат в министерството.

Софийската районна прокуратура образува ввъв вторник наказателно производство по случая с Ана-Мария, съобщи говорителят й и зам. районен прокурор на София Емил Милев. Разследването за блудствено действие спрямо непълнолетно лице, но засега се води срещу неизвестен извършител. От прокуратурата уточниха, че данните от полицейската проверка до момента не са категорични и безспорни, че блудствените действия са били осъществени. "По-добре е да се пристъпи прибързано към образуване на наказателно производство, за да се назначат важни експертизи, отколкото да бъде забавен този момент чрез продължителна проверка, чийто резултат не е ясен", обясни Милев. По време на разследването ще бъде назначена техническа експертиза, която ще изследва записите от камерите в училището. На този етап прокуратурата знае, че такива са поставени в коридорите, но не разполага с информация дали има и в класните стаи, нито дали са с постоянен режим на работа. Ще бъдат назначени и сексологична, съдебно-психиатрична, медицинска, съдебно-психологическа експертиза. "Сега

разполагаме с дума срещу дума

- тази на родителите, срещу тази на служителите в училището", коментираха още от държавното обвинение. До момента са разпитани 6 жени. Разследващите са снели обяснения от персонала на училището, изискана е медицинска документация за социалните навици и статуса на детето. "Предстои момичето да бъде освидетелствано и да се изследва годността на показанията й", посочи Милев.

Всеки ден в Софийска районна прокуратура постъпват по 5-6 жалби за подобни престъпления, каза още говорителят. 1/3 от тях завършват с повдигане на обвинение. Във вторник следобед само за няколко часа са подадени две жалби за сексуални посегателства срещу деца. Едната е за блудство в трамвайна мотриса, другата - в парка.

Междувременно майки призоваха в социалните мрежи за протест пред МОН в петък от 11 часа по повод случая с Ана-Мария.

Проблемът на Ани дошъл след операция на окото

За хората в Перник, които познават семейството на Радосвета и Росен Симеонови, не е тайна с колко много любов е отглеждана Ана-Мария. Момиченцето влиза в аутистичния спектър след операция на окото, когато е 2-годишно. Родителите дълго се колебаят дали да я подложат на интервенцията. Оказва се, че лекарите са работили без надеждна анестезия и детето преживяло неописуем ужас. Постепенно става ясно, че има специални потребности. Симеонови се посвещават на малката Ана-Мария. Постепенно се свързват и с други родители на деца с подобни проблеми. Но стигат до идеята, че сами няма да се справят. С намерението да се повлияе на системата Росен решава да посвети част от времето си на политиката. Той става общински съветник от ГЕРБ, а понастоящем е шеф на Дирекция "Бюро по труда" в Перник. Двамата стават инициатори на информационни събития за разкриване на истината за аутизма сред по-широка публика. Преди 2 г. даже основават фондация на името на Ана-Мария с цел чрез нея да направят специализиран център за грижа за деца с аутизъм над 14-годишна възраст. С близки и приятели споделят подробности от битието на Ани, както и на 3-годишната й сестричка Никол, и няма как да не са разказали на новите й учители всичко, което е притеснително в поведението на детето. Но никога не са казвали, че е повдигала дрехите си, за да се разголва, категоричен е Росен.

Психологът: Не може сама да го измисли

Случаят е изключително деликатен, но той трябва да бъде коментиран не от учители и чиновници, а от експерти, каза психологът Иван Игов. Според него е трудно да се установи какво точно се е случило, но детето по всяка вероятност е имало такова преживяване, защото аутистите нямат въображение и момичето не би могло да си измисли станалото. Друг е въпросът, че това може да не се е случило в училище, каза Игов. Късната реакция на детето - 8 дни след това, също била нормална за този тип психотравми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай