Масон бие брат заради шефа на "Миджур"

Масон бие брат заради шефа на "Миджур" | StandartNews.com

Валери Митков разпуска Великата ложа, защото му поискали оставката

Висш масон преби брат заради маневри на Великия майстор Валери Митков, собственик на взривения завод "Миджур" в Горни Лом. Великият церемониал майстор на Великата Ложа на Старите Свободни и Приети Зидари на България се нахвърлил вчера с юмруци върху викария на канцеларията на Великата ложа, който е и Майстор на стол. Причината била, че докато превеждал писмо на Митков, викарият се изказал срещу опитите на Великия майстор да разпусне ложата. Това довериха за "Стандарт" потресени Свободни Зидари. Кощунство, нещата в масонството излизат извън контрол, коментираха братя. Те припомниха, че основно право в обществото им е възможността да се изказва мнение. Викарият си е извадил медицинско и казал на братята си, че ще заведе граждански иск срещу нападателя. Най-вероятно случаят ще бъде внесен и във Великия масонски съд.

Скандалите във Великата ложа на Старите Свободни и Приети Зидари ескалираха, когато в края на миналата година по настояване на Валери Митков Общото събрание на ложата решило тя да се разпусне и да се слее с алтернативната Обединена Велика ложа на България, водена от Иван Сариев.

Митков си отмъщава на братството, твърдят оттогава свободни зидари. Те разказаха пред "Стандарт", че след взрива в Горни Лом, при който загинаха 15 души, включително и синът на Митков - Емил, братята от Великата ложа призовали Великия майстор да си подаде оставка. Първото условие един мъж да стане масон е да има неопетнено име в обществото, припомнят братя. Според тях след скандалните разкрития за условията на труд и нарушенията във фабриката за боеприпаси Митков бил длъжен сам да се оттегли. Вместо това обаче той открито заявил намеренията си да се кандидатира за втори мандат.
Решението за разпускане на Великата ложа се обжалва в момента пред Великия братски съд, който може да го отмени. До произнасянето на съда то няма сила, уточниха запознати с устава на братството. Независимо от това Валери Митков наскоро се върнал от Ванкувър, където се състоя световната среща на масоните. Похвалил се как съобщил пред Комисията за информация по признанията, че разпуска Великата ложа, за да се влеят членовете й в Обединената Велика ложа. Митков даже се представил като обединител на масоните в България, разкриха братя. Те поясниха, че във Ванкувър са се представили не една, а цели пет делегации на масонски организации от България и всяка от тях претендирала за легитимност. Нито една обаче не била допусната да прави каквито и да било изявления. Комисията по информацията се занимава от години с двете велики ложи на България - на Митков и на Сариев. През 2012 г. дори им постави ултиматум за обединение. Но ако до миналата година комисията все още посочваше в документите си, че и двете ложи работят легитимно, то на срещата във Ванкувър тази година изобщо не е станало въпрос за легитимна организация у нас.

ПРОЦЕДУРА

Зидари губят 33-а степен

Висши масони ще загубят 33-ата си степен, ако Великата Ложа на Старите Свободни и Приети Зидари на България се разпусне. През 2001 г. тя инсталира със специална церемония в "Шератон" Стария и приет шотландски ритуал 33-а и последна степен. Това е т.нар. червено масонство. "Синьото", което се изповядва от Обединена Велика ложа на България, Иван Сариев, има три степени. Сариев е наложил 10-годишна забрана за прилагане на високостепенната система. Българските масони, получили висшите си степени и особено последната - 33-а, от чуждестранни Върховни съвети ще запазят статуса си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай