Машинистът карал влака като луд (СНИМКИ)

Машинистът карал влака като луд (СНИМКИ) | StandartNews.com

Извадиха 160 пътници от трена на ужасите, 15 ранени в болница

Стара Загора. Влак със 160 пътници дерайлира преди гара "Калояновец". На място загина машинистът, а 15 от пътниците бяха ранени и откарани в болница. Останалите пътуващи са в шок от ужаса.

Със 100 км/ч вместо с разрешените 40. Такава е била скоростта на влака на ужасите преди гара Калояновец, който дерайлира със 160 пътници във вагоните вчера следобед. Машинистът загина на място, а близо 15 души бяха ранени. Останалите 150 пътници заминаха за морето в шок от изживяното.

"Беше като във филм на ужасите. Всичко стана за секунди, чу се адски трясък, вагонът се килна настрана и ние изпопадахме на пода. Започнахме да лазим към вратата", разказа преживяното 43-годишната Галина Трифонова от Провадия, която се прибирала от почивка във Велинград с 15-годишния си син Владимир. Заради изживения ужас жената не смее да се качи дори на автобус, а чака мъжа си да ги прибере с колата им.

Високата скорост е най-вероятната причина за разигралата се трагедия край Стара Загора, смятат засега властите. Вместо с разрешените 40 км/ч, тренът се е движил със 100, научи "Стандарт". На същото мнение са и пътниците. "Според мен на много места влакът се движеше доста бързо, много често машинистът набиваше спирачките, чуваше се стържене по релсите", каза Галина.

Трагичният инцидент се разигра около 15.16 часа на 100-ина метра от самата спирка и чакалнята. От релсите първо е излезнал локомотивът. Той се е килнал на лявата страна и е повлякъл вагоните. Първият дори го е задминал от инерцията, преди да дерайлира. От релсите са излезнали 4 вагона от общо пет пътнически и един товарен.

От удара на място загина машинистът на влака Венко Тодоров. Според първоначалните данни ранени са между 12 и 15 души. Само 6 от тях обаче са приети в старозагорската университетска болница. "Най-тежко е състоянието на помощник-машиниста Христо Киряшев, който е със счупени ребра, скъсани връзки на коляното и със съмнение за спукан далак", съобщи шефката на болницата проф. д-р Петрана Чакърова. Сред останалите, приети за лечение, по-сериозна травма на главата имала една жена. Другите четирима били с по-леки наранявания и няма опасност за живота им.

На мястото на инцидента веднага дойдоха главният секретар Светлозар Лазаров, вътрешният министър Цветлин Йовчев и министърът на транспорта Данаил Папазов. Създадена е добра организация, разследването ще покаже кой е виновен, заяви министър-председателят Пламен Орешарски във Фейсбук. Според Папазов релсите са били в добро състояние, защото трасето е било реновирано скоро. Той заяви, че високата скорост е причината за излизането на влака от релсите. Минути по-късно вътрешният министър също потвърди, че това е най-вероятната причина за трагедията. "Тече разследване, засега може да се каже, че не е имало проблем с релсите", каза Йовчев. От БДЖ също са на това мнение. "Може би става дума за несъобразена скорост", каза шефът на Националната компания "Железопътна инфраструктура" Милчо Ламбрев. Той припомни, че жп пътят е бил ремонтиран по оперативна програма "Транспорт" преди два месеца.

На мястото на инцидента бяха изпратени десетки линейки, пожарни автомобили, жандармерия и спасители. До късно снощи екипи на разследването оглеждаха трасето и вагоните. До дни ще има и окончателна експертиза за причините за произшествието.

Заедно със спасителните екипи на гарата бяха изпратени десетки автобуси, както и психолози, които да разговарят с пътниците. Улиците край гарата се изпълниха с автомобили късно снощи, които прибираха останалите на релсите пътници. Част от тях не са пожелали да се качат на автобусите, които извозиха пътуващи до крайните дестинации, към които бяха тръгнали.

Венко - племенник на бивш шеф на БДЖ

Венко Тодоров е загиналият машинист, който кара злополучния влак. Той се оказа племенник на бившия председател на борда на директорите на БДЖ Иван Иванов, научи "Стандарт". Тодоров е роден през 1976 г. в Пловдив и е работел в локомотивното депо в Града под тепетата. При удара на локомотива в един от вагоните машинистът е починал на място. "Оставете ме, тежко ми е, не съм в състояние да кажа каквото и да било", заяви за "Стандарт" самият Иван Иванов от мястото на трагедията.

Влетял е с висока скорост при стрелките

Данаил Папазов, министър на транспорта

Инцидентът е станал в новия участък на гара Калояновец, който влезе в експлоатация съвсем скоро. Влакът е дерайлирал точно на входната стрелка на гарата. Огледът показва, че пътят е в много добро състояние. Предполага се, че една от причините е превишена скорост с навлизане в стрелката. Информацията, която имам, е, че локомотивът се е завъртял и се е ударил някъде в третия вагон, което също навежда на мисълта, че става въпрос за превишена скорост. Засега не можем да кажем нищо друго. Има компетентни органи, които ще разследват. Във влака е имало 160 пътници, в пет пътнически вагона и един товарен. Веднага след инцидента за хората са осигурени автобуси, които да ги извозят до крайните им дестинации, както и психолози, които да се погрижат за състоянието им.

Извозиха пътниците с автобуси

Жандармеристи останаха да пазят багажа им

Автобуси извозиха пътниците от злополучния влак до местата, за които бяха тръгнали, след трагедията с влака на ужасите до морето. Транспортът бе незабавно осигурен от БДЖ. Четири автобуса пристигнаха до гара Калояновец само час след аварията. На тях бяха натоварени около 150 души до Стара Загора. Оттам те са продължили пътя си за Варна и Бургас, но в шок.
Багажът на хората обаче остана във влака. Той ще бъде натоварен на автобуси и откаран по-късно до морето. Междувременно обаче 30 жандармеристи и полицаи бяха ангажирани да го пазят. Те няма да напуснат влака, докато куфарите на хората не се пренесат. Така ще е сигурно, че никой няма да посегне на имуществото на пътниците. Въпреки че участъкът на катастрофата се затвори от полицията за едно денонощие, около дерайлиралия влак се навъртаха и роми. Оказа се, че те първи са се притекли на помощ на хората след инцидента. Заради жандармите обаче спасителите се обидиха. "Ние дойдохме да помогнем от сърце, а те ни взеха за крадци", казваха ромите. Освен тях на мястото на инцидента останаха и следователите. Те започнаха да изземват всички дневници, в които се води отчетът на БДЖ. На мястото на дерайлиралия влак дойде и евродепутатът Николай Бареков, тъй като минавал наблизо. "Аз съм евродепутат и се интересувам какво се е случило, както и дали проблемът може да е в релсовия участък", обясни той. Бареков добави, че властите го уверили, че пътят е ремонтиран, а проблемът е бил във високата скорост, с която е карал машинистът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай