Марсело заминава за Кеймбридж след седмица

Марсело заминава за Кеймбридж след седмица | StandartNews.com

Няма по-щастлив човек от мен, казва отличникът от Монтана

"Няма по-щастлив човек в Монтана от мен!", твърди Марсело Илиев, който благодарение на отпуснатите от кабинета 4350 английски лири сбъдва най-голямата си мечта - да учи в избран от него колеж в Кеймбридж, Великобритания. "Отпускането на средствата бе изненада за мен и семейството ми. Но каква изненада? Най-хубавата! Още не мога да повярвам, че мечтата ми се сбъдва", сияе от радост талантливият младеж от ромската махала "Огоста" на Монтана.

Таксата на Марсело е отпусната на последното заседание на кабинета. Часове преди него на майка му Цветана Илиева се обадила Анджелина Тотева от кабинета на премиера Бойко Борисов. Тя поискала нужната и информация за момчето, за кандидатстването, за приемането му и за осигурените досега средства. "Казах, че ако искат да помогнат на Марсело, да действат бързо. Защото на 21 август изтичаше последният срок за внасянето на първата вноска за общежитието", разказва Цветана. Така и станало. Г-жа Тотева й казала след това, че вноската е направена и получаването на парите е потвърдено от колежа.

Много съм благодарна на Бойко Борисов!

казва Цветана. "Освен че отпусна тези пари, преводът бе направен в срока. Сега вече няма пречки Марсело да замине за Кеймбридж", доволна е майка му.

Кабинетът осигури парите за таксата след кампания на в. "Стандарт" и със съдействието на просветния министър проф. Тодор Танев. По предложение на вестника и Строителната камара реши да помогне за обучението на Марсело, като плати таксите му за следващите 2 г. Сумата е сериозна - 36 000 паунда, но ще бъде преведена на 6 пъти. Строителната камара е поела и разходите по пътуването на Марсело до Англия. Заедно с него с двупосочен билет ще замине и майка му. Билетите са купени и двамата ги очакват всеки момент. Пътуването ще стане на 2 или 3 септември. Учебната година в колежа започва на 7 септември. "Дотогава ще се настаним в общежитието и Марсело ще има няколко дни да се аклиматизира и да свикне с условията в колежа", казва майката. CATS College се намира близо до центъра на града, научил талантливият тийнейджър. Близо до него има магазини и новодошлите като него ще могат да се снабдят с всичко необходимо.

"Ние няма да заминем с много пари, затова ще приготвим всичко необходимо в Монтана", сподели майката Цветана. До петък с Марсело обикалят магазините. Имат план да му купят обувки, дрехи, включително и зимно яке, бельо, ризи. Сега той си няма нищо по-хубаво.

Дрехите му са стари и не стават

за такъв представителен колеж", обяснява майката.

В дарителската сметка на младежа са събрани 1071 лв. Но и днес се обаждали хора, които искат да помогнат. С тези пари вероятно ще купят лаптоп, който е един от задължителните предмети, с които Марсело трябва да влезе в колежа. "На нас ни е трудно, защото имаме още две момчета, които също трябва да приготвим за училище", признава Цветана. Бившата шивачка сега е безработна, издръжката се осигурява единствено от бащата, който е строителен работник.

Щом се изучи, ще работи за България

"Боря се за детото си и продължавам в същия дух", каза за "Стандарт" Цветана Илиева. "Аз го насърчих да кандидатства, аз обявих, че моля за помощ, за да го изпратим да се учи на хубаво място. Защото разбрах, че има качества и е талантлив. Аз съм само един от хилядите родители, които искат най-доброто за децата си. Но ние сме роми, затова ми беше по-трудно. Разбрах обаче, че у нас се цени талантът, а не етносът", щастлива е Цветана.

Марсело е безспорно талантливо момче. От 7-годишен учи английски език и се справя добре с него. Посещава арт школата на педагожката Рени Петрова, където рисува. Играе в театралната ромска трупа в града. Мечтаел е да стане художник, артист.

В CATS College ще се учи две години по 10 предмета. След завършването му ще има право да се запише в който университет в Англия пожелае, без приемен изпит. "Няма да се изложа", зарича се Марсело. "Ще заслужа това, което сега се прави за мен. Като си дойда през ваканциите, ще посещавам училището, от което тръгвам сега - строителната гимназия в Монтана. Редовно ще информирам директорката Красимира Каменова и класната ми Елена Неделкова как се уча, какво правя в колежа", обещава Марсело.

И Строителната камара, и кабинетът ще внасят и другите вноски, което трябва да става на тримесечия. "Това ме задължава още повече като се изуча, да се върна и да работя в България", обяснява Марсело.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай