Манолова: Време е за конституционен дебат

Манолова: Време е за конституционен дебат | StandartNews.com

Повече права за защита на гражданите от монополите – това поиска националният омбудсман Мая Манолова на форум, посветен на 25-годишнината от създаването на Конституцията.

Той се проведе в Народното събрание и в него участваха председателят на парламента Цецка Цачева, ректорите на два университета, представители на съдебната власт и членове на Висшия съдебен съвет.

Манолова поиска Основният закон да бъде променен така, че да гарантира повече права на гражданите в битката срещу монополите и повече права за свободата на словото.

„Моето дълбоко убеждение като омбудман е, че е време да започне дискусия за промени на Конституцията за по-стриктно гарантиране на социалните права, засилване на конституционната защита на потребителите срещу монополите и извеждане на конституционно ниво на някои от правозащитните стандарти на Европейския съд на правата на човека, напр. относно езика на омразата, свободата на изразяване и свободата на медиите", каза Манолова.

На форума беше представено представително изследване на Националния център за изследване на общественото мнение, от което става ясно, че половината от гражданите не знаят кога е написана Конституцията, 72% не са я чели и не знаят своите граждански права, съобщава bTV. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай