Манчев: Зад акцията "Белене" стои личен интерес

Манчев: Зад акцията "Белене" стои личен интерес | StandartNews.com

София. Зад акцията на прокуратурата за АЕЦ "Белене" стои както личен, така и политически интерес, смята изпълнителният директор на "Риск инженеринг" - Богомил Манчев, който участва в дискусия по темата заедно с председателя на Инициативния комитет "БеляНЕ" Мария Капон и Иван Иванов от ДСБ по Нова телевизия.

Според Мария Капон и Иван Иванов е необяснимо съдържанието на фактурите за 18 милиона, които са за нормален труд и нормален разход, при условие, че има решение на парламента за прекратяване на проекта за израждането на централата.

Мария Капон показа фактури, направени след спирането на проекта „Белене" от страна на Народното събрание и от страна на правителственото решение. Особеното в случая е, че те са на базата на протоколи за свършена работа в периода, когато се е провел референдума за „Белене" и когато дори и управляващите са се били обявили против проекта. Общата им сума е за 7,5 млн. лева.

„Има три фактури за 18 млн. евро, а не само за 7 млн. евро", поясни Капон. Тя допълни, че това са фактурирани суми към Националната електрическа компания, но колко от тях са платени трябва да кажат министрите и разследващите органи.

„Пише нормален труд и нормален разход. Никой досега не може да каже какво значи това", коментираха Мария Капон и Иван Иванов.

„Има нещо много важно от страна на институциите, което не е свършено. В три правителства няма реално дадени указания, което е задължение на базата на Народното събрание, какво се случва с търговските договори", подчерта Мария Капон.

„Още, когато бяхме председатели на двата инициативни комитета срещу строителството на АЕЦ „Белене" ние декларирахме, че най-голямата корупционна сделка на прехода е именно АЕЦ „Белене". Има тежки нарушения още в зародиш. Самият проект е заченат в грях", заяви Иван Иванов по повод това дали с Мария Капон не участват в сценарий на БСП.

Консултантът по проекта АЕЦ „Белене" Богомил Манчев коментира, че това са „части от някаква информация, съвсем умишлено подхвърлена или сглобена, за да изглежда по този начин".

„Договорът е сключен 2005 г. и е валиден и днес. Понятието нормална работа идва от следното - има техническа консултация и контрол на изграждане на проекта през целия период, включване в търговска експлоатация и контрол една година, след като бъде въведен в търговска експлоатация. През целия този период има строителен надзор. Променили са се обстоятелствата, но никой не е спрял този процес с никакъв документ. Търговския договор си пише ясно как се прекъсва. НЕК не е получила указания в писмена форма да прекратят договора", обясни Богомил Манчев.

„Има частен, има и политически интерес. Политическият интерес е тези, които стоят на улицата, да бъдат нахранени с информация, те стоят вече сто и няколко дни. А частният е свързан с други хора", категоричен бе консултантът.

През тази седмица се очаква да продължат следствените действия по акцията "Белене". По случая трябва да бъде разпитан изпълнителният директор на "Риск инженеринг" - Богомил Манчев. Компанията е консултант по проекта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай