ДАНС нахлу в офисите на енергиен бос

Прокуратурата е получила сигнали, че се унищожават документи

ДАНС нахлу в офисите на енергиен бос | StandartNews.com

София. При спецакция служители на ДАНС са нахлули в офисите на фирма "Риск Инженеринг" на енегрийния бизнесмен Богомил Манчев, която работи по строежа на АЕЦ "Белене".

Хора на Държавна агенция "Национална сигурност" и автомобили на Специализирани полицейски сили са посетили офиса на бул. Тодор Александров, научи Стандарт нюз.

Провеждат се следствени действия в офисите на фирмите на Манчев в Белене и Стара Загора. 

По неофициална информация спецакция е проведена след подаден сигнал за унищожаване на документи.

Прокуратурата е образувала досъдебно производство за присвояване в особено големи размери в областта на енергетиката, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

На територията на гр. София, гр. Перник, гр. Козлодуй и гр. Белене е започнала съвместна операция на прокуратурата, ДАНС и МВР, под ръководството на Софийска градска прокуратура.

На 09.08.2013 г. е образувано досъдебно производство с предмет длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, както и умишлена безстопанственост. Основната насока на разследването са извършените плащания от НЕК ЕАД, за консултантски услуги по проекта АЕЦ Белене, след решението на компетентните държавни органи /от 29.03.2012 г./ за спиране на строителството на атомната електроцентрала.

В 08.30 ч. започнаха едновременни претърсвания и изземвания в административни сгради и жилища /общо 17 обекта/ в столицата, Перник, Козлодуй и Белене. Незабавното стартиране на действията по разследването е наложено от получени от ДАНС в прокуратурата оперативни данни за предприети действия по унищожаване и укриване на документи, касаещи предмета на разследване по делото.

С оглед интересите на разследването и следствената тайна на този етап прокуратурата няма да оповести други данни. Те ще бъдат съобщени след повдигане на съответни обвинения на лица, чието задържане се предвижда в хода на операцията.

Още вчера стана ясно, че се подготвя подобна акция, защото на въпрос за сигнала на ГЕРБ по арбитражното дело срещу НЕК за АЕЦ "Белене", главният прокурор Сотир Цацаров обяви: "Отварям една скоба и казвам, че договорът с тази консултантска фирма е предмет на досъдебно производство относно неговата изгода".

В понеделник се очаква от прокуратурата да коментират случая.

На 3 септември от прокуратурата съобщиха, че се разследва присвояване на 18 млн. евро покрай АЕЦ "Белене", част от което е и изплащане на над 7.5 млн. лв. за консултантски услуги на "УорлиПарсънс", чийто подизпълнител е фирмата на Манчев "Риск Инженеринг".

В отговр на обвиненията Богомил Манчев обясни, че парите са плащани заради поддръжката на площадката на АЕЦ "Белене", която се извършва от неговата фирма, тъй като решението на правителството и на парламента е за спиране на строежа, но не и за неговата консервация. Така "Риск Инженеринг" продължава да поддържа площадката и това струва пари, обясни Манчев и каза, че смята да изпраща още фактури за дейността на фирмата му и ако те не бъдат платени, ще съди НЕК.

Фирма "Риск Инженеринг" има офиси не само в София, а и в Перник и в Белене, заради поддръжката на площадката на спряната АЕЦ, както и в Козлодуй", тъй като фирмата работи и по редица обществени поръчки на работещата ядрена централа.

Богомил Манчев е един от най-яростните защитници на АЕЦ "Белене" и дори през септември миналата година доведе в доминирания тогава от ГЕРБ парламент мистериозния американски инвеститор "Глобал Пауър Консорциум", който искаше да довърши като изцяло частен ядрения проект. Така и не стана ясно кой точно стои зад представлявания от Манчев инвеститор, въпреки че тогавашният министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев поиска от американското посолство проверка на фирмата. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай