Малиад Фара броди във Фейсбук

Заподозреният ливанец се сприятелява с българки напоследък

Малиад Фара броди във Фейсбук | StandartNews.com

Бургас. Заподозреният съучастник в антиизраелския атентат в Бургас, ливанец с австралийско гражданство Мелиад Фара, издирван от българските власти, може би е активен в социалната мрежа Фейсбук. 

Израелският вестник цитира базирания в САЩ уебсайт The Long War Journal, че са използвани поне три акаунта във Фейсбук от човек на име Мелиад Фара и че е влизано в тях, включително вчера. Профилът е харесал страници на "Хизбула" и на покойния духовен водач шейх Мохамад Хюсеин Фадлала, пише "Джерусалем пост".

"В два от акаунтите във Фейсбук, които може би използва Фара, се казва, че потребителят е учил в Ливанския международен университет (ЛМУ) и че живее в Австралия. Според медийни съобщения принтерът, използван за изработване на фалшивите шофьорски книжки на хората от клетката на "Хизбула", отговорни за терористичната атака в Бургас, е бил в ЛМУ", допълва изданието. Споменатият акаунт показва комуникации на потребителя с жени в България през последните дни, посочва "Джерусалем пост". От The Long War Journal обяснили пред израелския вестник, че на трите страници във Фейсбук, използвани от Фара, няма снимки, съвпадащи с фотографията, публикувана миналата седмица от българското вътрешно министерство.

Според канадския вестник "Нешънъл пост" пък следователите, които разследват бомбения атентат в Бургас, смятат, че заподозреният за участие в него канадец Хасан ел Хадж Хасан, е оказал логистична помощ при организирането на нападението.

Той уреждал пътуването и подслона

Според българските власти 25-годишният Хасан, който се е преместил със семейството си от Ливан в Канада като дете, е бил член на "Хизбула".

Но атентатът не се развил точно така, както бил планиран. Хасан пътувал до полската столица Варшава, използвайки канадския си паспорт. От там Хасан, Мелиад Фара и трети мъж, чието име не е известно, но ДНК изследвания показват, че е роднина на Хасан, стигнали до България, използвайки фалшива самоличност и представяйки се за туристи. Те вероятно внесли поне част от материалите за бомбата с влака до България, включително устройството за взривяване от разстояние. Фара е обвинен, че е сглобил бомбата в България, но изглежда е напуснал страната преди атентата. Ливанска телевизия съобщи, че Фара се върнал в Ливан на 17 юли 2012 г., ден преди експлозията.

Работата на роднината на Хасан, чиято самоличност не е известна, била да постави бомбата, скрита в раница, в багажното отделение на туристическия автобус на летище Сарафово. Тя била насочена към израелски туристи, пристигащи от Тел Авив в черноморския курорт. Бомбата трябвало да бъде взривена с устройство с обсег от 10 километра.

Сега се смята, че именно Хасан е бил човекът, който задействал взрива, съобщава следователят. Роднината на Хасан, който носел бомбата, беше обезглавен при експлозията. Първоначално властите определиха атаката като самоубийствен атентат, но сега смятат, че взривът е станал преждевременно при поставянето на бомбата.
Макар ДНК-то на загиналия атентатор да показва, че той има роднинска връзка с Хасан, за момента тя не е точно установена и самоличността му не е известна. Запознат с разследването заявява, че двамата вероятно са далечни роднини. Не е ясно защо ролята на Хасан е била променена, но ако промяната е била неочаквана, тя вероятно обяснява защо планът се провалил и бомбата не била взривена така, както било замислено - докато автобусът пътувал към хотела на туристите.

Ролята на четвъртия мъж, чиято самоличност не е установена, все още не е ясна. Той е описан като човек с европейски черти. След атентата Хасан избягал в Румъния, след което заминал за Близкия Изток, като или се е върнал в Ливан, или се укрива в Ивицата Газа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай