М. Найденов настоя за наказателна процедура срещу Гърция

М. Найденов настоя за наказателна процедура срещу Гърция | StandartNews.com

България да поиска от ЕК наказателна процедура срещу Гърция заради блокадата на границата, а външно министерство и дипломат №1 Даниел Митов да бъде по-активен в кризисната ситуация от гръцката стачка. За това настоя новият председател на Съюза за стопанска инициатива Мирослав Найденов (ССИ). По думите му гръцкото правителство и премиера на страната Алексис Ципрас в момента дават мълчаливото си съгласие за случващото се по границата заради преговорите на южната ни съседка с кредиторите от ЕС.

Земеделският министър от кабинета "Борисов-1" обяви в студиото на бТВ, че ССИ заедно с представителството на националните превозвачи предлага план, с който се предлага да се пренасочат чакащите товарните автомобили по обходен маршрут - около 1000 км. Допълнителните разходи за гориво и консумативи ще излязат около 3,5 млн. евро за 10 дни, но средствата трябва да бъдат поети от правителството, а след това България ще претендира за възстановяване на сумата от ЕК, предлага Найденов.

И допълни, че един от механизмите за вдигане на блокадата в Гърция е от българското външно министерство да се поиска извънреден съвет на министрите на ЕС. В момента българите плащат сметката, ситуацията граничи с хуманитарна криза, подчерта новият председател на ССИ. Найденов заяви, че днес от сдружението ще предложат на министерството на транспорта конкретен план за действие, който да се координира от ведомството на Ивайло Московски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай