Лютеницата - витаминозната бомба

Фина или едросмляна, сладка или люта, тя е чудесна храна за зимата

Лютеницата - витаминозната бомба | StandartNews.com
  • Това е една от най-вкусните български храни, сочена и за витаминозна и бомба 

Всяко домакинство пази поне една рецепта за лютеница, предавана от поколения. Фина или едросмляна, сладка или люта, тя е чудесна храна за зимата, когато витамините са дефицит. Приготвянето й е дълъг и сложен "ритуал", който може да отнеме повече от ден. Няма по-голямо удоволствие обаче след това да намажеш филия с гореща лютеница, току-що свалена от огъня.

Мързелива на фурна

Необходими продукти: домати - 3 кг, чушки - 2 кг, червени моркови - 600 г, патладжани - 1 кг, лук - 2 - 3 глави кромид, чесън - 3 - 4 скилидки 

Начин на приготвяне: Патладжанът се обелва, нарязва се на парчета, осолява се и се оставя да престои, за да се премахне горчивината. Чушките се почистват от семките и също се нарязват на парчета. Доматите и морковите също се нарязват на големи парчета. Всички зеленчуци се объркват и изсипват в голяма тава.Поливат се олиото, оцетът, посипват се със солта и захарта. Пекат се три часа в умерена фурна, като от време на време се разбъркват. В края на печенето се до-бавя червен пушен пипер. След като са изпечени зеленчуците, оставяме да изстинат за около 10 мин. и овкусяваме с черния пипер и нарязания магданоз. Пасираме с пасатор толкова, колкото желаем да е едро или дребно смляна. След това пълним лютеницата в буркани и се стерилизира 10 минути.

 

 

Лютеница с мед

Необходими продукти: червени чушки - 3.5 кг, доматено пюре - 400 г, чесън - 1 глава, мед - 80 г, олио - 180 м, сол - 20 г

Начин на приготвяне: Измийте и почистете чушки от семките и дръжките. След това ги изпечете и когато са готови, ги обелете. Опечените чушки се смилат фино в машинка за месо.Към тях се добавя нарязаният на ситно чесън, доматеното пюре, меда и солта. Преди да добавите олиото, го загрейте леко и го сипвайте на тънка струя към останалите продукти, като бъркате непрекъснато.Накрая разпределете сместа в отделни бурканчета, затворете ги добре с капачки и оставете лютеницата са ври за около 15-20 минути.

 

 

Със зелени домати

Необходими продукти: 2 кг зелени домати, 2 кг червени печени чушки, 1 ч.ч. олио, 1 ч.ч. захар, 5 с.л. оцет, 3 с.л. сол, черен пипер, чесън, 1 връзка магданоз

Начин на приготвяне: Измитите зелени домати се нарязват на дребно. Прибавя се олиото, захарта, оцета, солта и се поставя на котлона да заври. Ври около 15-20 минути, прибавят се нарязаните на дребно печени чушки, ври още 15-20 минути. Добавя се черния пипер, чесъна и магданоза нарязан на ситно, след което се разсипва в бурканчета, стерилизират се 10 минути.

 

 

С печени чушки и моркови

Необходими продукти: чушки - 5 кг, домати - 3 кг, моркови - 1 кг, чесън - 1 глава, счукан или пресован, черен пипер - 1 пакетче млян, сол - на вкус, захар - около 100 - 200 г (на вкус), олио - 3 ч.ч., магданоз - 1 връзка, накълцан

Начин на приготвяне: Изпечете чушките, обелете ги и ги почистете от семето и дръжките. Смелете ги в мелачка - трябва да станат по-едрички.Доматите настържете на ренде и ги оставете леко да се отцедят за кратко от течността, за да остане само по-месестата част. Сварете морковите и ги пасирайте.Смесете доматеното пюре, морковите и чушките в голяма тенджера и добавете чесъна, мления черен пипер, сол на вкус, захар и олиото.Сложете лютеницата да ври на котлона, като бъркате непрекъснато с дървена лъжица. Бъркайте бавно в една посока. По желание може да добавите няколко люти чушки, ако искате да ви е по-пикантно.Щом започне да ври силно, бъркайте по-енергично, за да не пръска навсякъде. Варете лютеницата с печени чушки и моркови докато се сгъсти и лъжицата започне да оставя пътека до дъното.Свалете готовата лютеница и разбъркайте накълцания магданоз. Разсипете в затоплени бурканчета, затворете ги и ги стерилизирайте за десетина минути.

 

 

Със сурови зеленчуци

Необходими продукти: домати - 3 кг, червени чушки - 2 кг, патладжани - 1 кг, моркови - 500 г, чесън - 2 скилидки, захар - 1 ч.ч., олио - 1 ч.ч., сол - 3 с.л., оцет - 1 с.л.

Начин на приготвяне: Доматите, чушките, морковите и патладжаните се нарязват вечерта, преди да приготвите лютеницата, като нарязаните патладжани трябва да се поставят за 15 минути в подсолена вода, преди да започнете с приготвянето.Нарязаните зеленчуци поставете в дълбока тенджера и добавете олиото, чесъна, захарта, солта и оцета. Оставете сместа да заври, докато течността не се изпари.След това с помощта на пасатор направете сместа хомогенна, а накрая затворете в бурканчета. По желание може да стерилизирате.

 

 

Домашна едросмляна

Необходими продукти: домати - 15 кг зрели и месести, червени чушки - 6 - 7 кг червени месести пиперки, моркови - 1 кг, или по - малко, олио - около 600 - 700 г, захар - 1 ч.ч. или повече, ако искате да е по - сладка, сол - 3 с.л. или на вкус, магданоз - 1 връзка, накълцан, по желание

Начин на приготвяне: Чушките опечете, обелете и почистете от семките и дръжките. Смелете ги през мелачката, а морковите настържете. Доматите предварително почистете и направете на пюре, като също ги смелите през машината, която отделя люспите.Сложете доматеното пюре да заври в широк съд и прибавете чушките и морковите, заедно с олиото. Може да сложите и всичко на веднъж.Щом лютеницата заври се бърка непрекъснато, за да не загори. Прибавят се захар и сол на вкус. Накрая, щом е готова се разбърква с магданоза, когато е свалена от котлона.Домашната едросмляна лютеница се разсипва в буркани, затварят се и се стерилизират за около 30 минути.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай