Любовницата на Оланд се появи

Уил Смит и синът му Джейдън обраха всички антинагради "Златна малинка"

Любовницата на Оланд се появи | StandartNews.com

Пищна церемония беляза поредните кинонагради "Сезар" - френската версия на Оскарите. Като подарък за папараците бе появата на актрисата Жули Гайе. Симпатичната дама се появи за първи път на такова голямо публично събитие, откакто таблоид публикува снимки, които разкриват връзката й с френския президента Франсоа Оланд. 41-годишната Гайе, която е звезда във френското кино от средата на 90-те, остана обаче без награда. Тя бе номинирана за най-добра поддържаща женска роля за изпълнението на изкусителка в "Кеят д'Орси", но призът отиде при Адел Хенел и играта й в "Сузан".

Автобиографичната комедия "Момчетата и Гийом - на масата!" донесе на 42-годишния Гийом Галиен "Сезар" за най-добър филм, за водеща мъжка роля, за пълнометражен дебют и адаптиран сценарий. Лентата разказва за млад мъж, който се опитва да се преодолее силната фигура на майка си. Тя го е отглежда по-скоро като момиче, отколкото като момче, с което го оформя като хомосексуален много преди той сам да е стигнал до собствената си сексуалност.

Актьорът и режисьор играе себе си, но в същото време се превъплъщава в ролята на майка си, често в общи сцени. Галиен се облича в женски дрехи, претърпява първото си любовно разочарование в училището пансион, след което започва бурен парти живот в Париж.

"Този "Сезар" е за майка ми", коментира Галиен по време на благодарствената си реч на церемонията.

За най-добър режисьор бе обявен Роман Полански. 80-годишният кинотворец, за когото това е 4-ти "Сезар", бе отличен за филма си "Венера в кожи". Статуетката за най-добър оригинален сценарий получи Албер Дюпонтел за "9 месеца строг режим", като звездата във филма Сандрин Киберлен грабна приза за водеща женска роля. Отличието за поддържаща мъжка роля отиде при Нилс Ареструп за "Кеят д'Орси".

Журито се оказа не толкова благосклонно към драмата "Животът на Адел", която спечели "Златна палма" в Кан миналата година. Лентата разказва за бурната връзка между две жени. Една от нейните звезди - 20-годишната Адел Ексарчопулос, все пак взе отличието за най-добра дебютираща актриса.

"Счупен кръг" на Феликс Ван Грюнинген пребори "Джанго без окови" на Куентин Тарантино и научнофантастичния "Гравитация" на Алфонсо Куарон за чуждоезичен филм.

В същото време обичайно преди Оскарите бяха връчени и антинаградите на Холивуд. Комедията "Пълен т*шак" и научната фантастика "Земята: Ново начало" се окичиха с по три плакета "Златна малинка". Уил Смит и синът му Джейдън, поотделно и в дует, обраха всички възможни призове за лоша игра във фантастиката. Атракцията на тази церемония беше фактът, че отличието за най-лоша актриса взе мъж, дегизиран на екрана като жена. Това бе Тайлър Пери за участието му във филма "Коледата на Мадеа". Ким Кардашиан пък получи наградата за най-лоша актриса в поддържаща роля за "Изкушението", на което Тайлър Пери е режисьор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай