Любими сладкиши от едно време

Домашна кулинарна класика

Любими сладкиши от едно време | StandartNews.com
  • Дълбоко в спомените от детството останаха домашните десерти, чиито рецепти откриваме в дебелите книги, покрити с прах в мазети или на тавана. Някои от тях се прераждат към нов живот или вече са обявени за домашна кулинарна класика, предавана от майки на дъщери, от баби на внучки. Ето някои сладкиши които помнят вече порастналите деца, представени по нов начин така предизвика разглезения апетит на младите.

 

Пасти Добуш

Добуш платки: яйца - 5 броя, захар - 150 грама, брашно - 150 грама

Маслено шоколадов крем: масло - 215 грама, прясно мляко - 100 грама, захар - 150 грама, шоколад - 50 грама

Шоколадова глазура: черен шоколад - 85 грама, олио - 20 мл

Приготвяне: За блатовете яйцата се отделят на жълтъци и белтъци. Жълтъците се разбиват с 1/4 от захарта, а белтъците с останалата захар. Жълтъците се смесват с белтъците внимателно.

Прибавят се пресятото брашно и се разбърква с шпатула.

В тавата от фурната се слага хартия за печене и сместа се разпределя - на 1 см дебелина трябва да е. Пече се на 180-190*C около 20 минути или до златист цвят, може да се провери с дървена клечка, не трябва да полепва тесто по нея.

След като се изпече, се срязва през средата вертикално, получават се две правоъгълни платки.

Приготвя се кремът, като прясното мляко и захарта се кипват за 1 -2 минути на котлона, след това се охлажда.

През това време кравето масло се разбива с миксер, прибавя се разтопения шоколад, разбива се и постепенно се добавя охладения млечен сироп. Разбива се, докато се получи пухкав крем с гладка консистенция.

Платките се намазват с крема, следва платка, крем, платка и се завършва с крема от всички страни. Залива се с приготвената глазура.  Глазурата се приготвя, като шоколадът се разтопява и се прибавя олиото, разбърква се добре.

Прибира се в хладилник да стегне и после се нарязва на 16 правоъгълни пасти.

 

Класически локумки

Продукти:  прясно мляко - 1 ч.ч., свинска мас - 1 ч.ч. разтопена, захар - 1 ч.л., мая - 10 гр, брашно - 250 г, ванилия - 2 бр., локум, пудра захар - за овалване

Приготвяне: Маята се разтваря в прясното мляко със захарта.

Прибавя се разтопената свинска мас, ванилията и се замесва меко нелепнещо тесто. Завива се със стреч фолио и се остава да втаса.

Локумът се нарязва на малки парченца. Като втаса тестото се късат топчета около 15 грама.

Поставя се локумът и се овалва топчето в ръцете. Поставя се в тава с хартия за печене на разстояние.

Локумките се пекат на 220рC до порозовяване. Още топли се овалват в пудрата захар.

 

 

Шоколадов сладкиш

Продукти:  яйца - 2 бр., брашно - 2 ч.ч., кисело мляко - 1 ч.ч., олио - 1/2 ч.ч., сода бикарбонат - 1 ч.л., какао - 3 с.л., захар - 1 ч.ч., ванилия, за глазурата, пудра захар - 1 ч.ч., масло - 50 г, прясно мляко - 1/4 ч.ч., какао

Приготвяне: Шоколадов сладкиш от едно време с аромат на детство!

Разбиваме яйцата със захарта. Гасим содата в киселото мляко и ги добавяме към яйчената смес, добавяме и другите продукти и бъркаме до хомогенна смес.

Изсипваме в намазнена тавичка и печем какаовия кекс до готовност на 170 градуса, около 25 мин.

До като се пече блатът, забъркваме глазурата. Стопяваме маслото, добавяме захарта, какаото и млякото. Като извадим сладкиша, го заливаме и нарязваме на ромбове.

По желание може да се поръси с кокосови стърготини или смлени орехи върхуя готовия шоко сладкиш.

 

Бисквитени скалички

Подукти: бисквити - 250 г чаени, орехи - 100 г, масло - 125 г, пудра захар - 2 с.л., какао - 3 с.л., черен шоколад - 100 г, кокосови стърготини

Приготвяне: Бисквитите се натрошават в блендер. Към тях се прибавят орехите и се разбива. Сместа се изсипва в купа и се слагат какаото и пудрата захар.

Маслото се разтопява и се прибавя в купата. Всичко се разбърква добре. От сместа се оформят скалички и се подреждат в тава, покрита с хартия за печене.

Шоколадът се разтопява на водна баня и скаличките се заливат. Поръсват се с кокосовите стърготини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай