Лук и грозде! Как посрещат Нова година по света

Всяка страна има своите традиции за посрещане на Нова година

Лук и грозде! Как посрещат Нова година по света | StandartNews.com

Всяка страна има своите традиции за посрещане на Нова година, вярвайки че то носят добър късмет.

Редица култури свързват щастието през предстоящата година с храната на трапезата, и по-конкретно - с кръглата ѝ форма. В Италия зърната на лещата символизират монети.

Испанците пък хапват 12 гроздови зърна за късмет през новата година. Във Филипините е прието на празника да се хапват 12 кръгли плода - по един за всеки предстоящ месец, за да бъде годината изобилна, и дори носят дрехи на точки.

Бразилците пък носят бяло на Нова година за късмет и разбирателство. Освен това, ако сте на плажа, една от традициите е да се влезе във водата и да се прескочат седем вълни, като човек трябва да си пожелае нещо при всяко прескачане на вълните.

Датчаните буквално скачат в новата година. Лош късмет носи пропускането на традицията да се скача от стол или диван, когато удари полунощ.

Гърците образно канят просперитета в дома си на Нова година като закачат снопове лук над вратите си.

В Германия и Австрия си подаряват талисмани за късмет под формата на прасенца, гъбки, детелини или коминочистачи. Суеверието в Ирландия пък повелява вратите и прозорците в дома да са отворени в полунощ, което символизира изпращането на старата и посрещането на новата година. В определени страни, особено в Латинска Америка, смятат, че цветът на бельото носи добри неща за следващите 12 месеца.

Жълтото е за късмет, червеното - за любов, а бялото носи мир.

 

       

       

       

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай