Локализираха пожара край жп линията в Кресненското дефиле

Локализираха пожара край жп линията в Кресненското дефиле | StandartNews.com

След над 10-часова битка близо 50 огнеборци и горски служители локализираха големия пожар над жп линията в Кресненското дефиле. Малко преди 09,00 часа днес огънят бе ограничен.

Стихията бушуваше на метри от релсите, по билото в посока на село Стара Кресна. Тя пламна в неделя към 21,30 часа в стръмна, скалиста и труднодостъпна горска местност, което затрудни работата на пожарникарите.

"Пожарът е локализиран. Влаковете не са спирани да преминават през района, тъй като огънят бе по-нагоре. Има само 1-2 огнища в периметъра на пожара, които се потушават в момента. Няма опасност за къщите в селото, наш специализиран автомобил бе в района, но не се наложи да се действа, огънят не стигна до постройките", заяви Георги Пармаков, началник на РД ПБЗН в Пиринския край. Той уточни, че първоначално смятали, че причина за бедствието е авария в трафопост, но се оказало, че пламъците лумнали на повече от 100 метра от него. Огнеборци изключват версията хвърлен фас от пътник във влак или искра от самата композиция да са причинили огнения инцидент. Според тях човешка небрежност при боравене с открит огън или умишлено действие е довело до възникването на огнената стихия.

„Засегнати са 20 декара иглолистни насаждения с черен бор, както и драка. Пожарът е низов. Нанесени са незначителни материални щети, няма пострадали хора. Правят се земни полоси край периметъра на пожара, обезопасява се районът, за да не тръгне отново огънят. Благодаря за положените усилия и на колегите, и на пожарникарите, които цяла нощ се бориха с огнената стихия", каза Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие-Благоевград.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай