Лена Русенова положи клетва като член на УС на БНБ

Лена Русенова положи клетва като член на УС на БНБ | StandartNews.com

София. Икономистът Лена Русенова положи клетва като член на Управителния съвет на Българската народна банка (БНБ). Тя поема поста от Пенка Кратунова, чийто шестгодишен мандат изтече.

"Българска народна банка е като символ на всичко, което искаме и очакваме от една подредена и смислена държава да бъде българската, да защитава интересите на данъкоплатците, да бъде народна и разбира се да бъде този силен банков регулатор, който да гарантира спокойствие, предсказуемост, сила не само на банковия и финансов сектор, но и на икономиката". Това каза в словото си по време на церемонията президентът Росен Плевнелиев, чиято номинация е Русенова. „Като държавен глава обикалям, пътувам, говоря с много лидери и ако има една институция, която е безпроблемна, безкомпромисна в своята репутация, ако има една институция, за която чувам само добри думи, с когото и да разговарям – това е БНБ, затова се гордея с това, което те постигнаха", подчерта държавният глава.

„В трудни времена, още повече се показва кой какви качества има. Вече шеста година светът е в криза, но БНБ води умело и професионално държавата. Днес, 135 години по-късно, с радост и гордост можем да кажем, че БНБ пази вековния завет да носи на гражданите си стабилност и сигурност", допълни Плевнелиев. „През годините БНБ действително ни дава пример стабилност и приемственост в работата на институциите, а единствено ефективните и открити публични институциии правят възможно развитието на демократично общество. БНБ е институцията, която гарантира поддържане и стабилност на националната валута, ценовите нива в държавата, функционирането на икономиката и добрата регулация и работа на финансовия сектор. Това са важни предпоставки за икономическото развитие, доверието на обществото към ефективността и справедливостта на институциите. Няма как да има работеща икономика без работещи институции", каза още президентът Росен Плевнелиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай