Лекарите отказаха на касата

Депутатите спешно променят закони

Лекарите отказаха на касата   | StandartNews.com

Пловдив. Въпреки очакванията на здравния министър Десислава Атнасова, лекарите няма да подпишат нов рамков договор за 2013 г. Това решиха на събора си медиците. По този начин касата няма да може да плаща за новите дейности, които държавата искаше да й прехвърли. Те са ин витрото, интензивните грижи и ваксините при децата. Заради това пък депутатите искат да променят закони.

Досега тези дейности бяха финансирани от здравното министерство. Лекарите обаче почти единодушни решиха да бойкотират прехвърлянето на тези отговорности към касата. „За” подписването на новия договор гласуваха едва 27 медици, а „срещу” - 224. Без съгласието на медиците пък правилата не могат да се променят.

Лекарите не искаха тези дейности да се делегират на касата, тъй като според тях те са отговорност на държавата. Освен това промените не бяха достатъчно добре замислени. Прехвърлянето на интензивните грижи например поставяше в риск пациентита, които щяха да се нуждаят от тях догодина. Освен това в новия договор се предвиждаше да има и по-малко на брой прегледи в извънболничната помощ. Лекарите не бяха съгласни и с новите правила на финансиране на болниците, които предлага касата. Най-вероятно обаче здравният министър ще се възползва от възможността промените във финансирането на клиничните пътеки и прегледите да се приемат от министерския съвет. Така болниците и пациентите пак ще бъдат ощетени.

С липсата на нов рамков договор обаче не е ясно кой ще финансира догодина ин витрото, ваксините и интензивните грижи. Причината е, че в бюджета на здравното министерство пари за тях не са заложени. В същото време за тях няма законово възможност да се възложат за финансиране на касата от правителството, както е с цените на медицнските услуги. Така напрактика никой не може да ги поеме.

Това означава, че или трябва да се промени бюджета на здравното министерство за 2013 г., или тези дейности да се прехвърлят чрез закона за здравното осигуряване на касата. Ресорната комисия на парламента ще се събере на извънредно заседание във вторник, за да обсъди конкретни предложения. При втория вариант обаче не е ясно дали без нов рамков договор касата пак ще има право да ги плаща. Освен това част от самите депутати - предимно от опозицията, не са съгласни с подобни трансфери на дейности.

На събора си лекарите взеха решение да поискат и оставката на финансовия министър Симеон Дянков. Причината е, че той многократно нарушава законите на страната, отклонявайки средства от здравните вноски на населението към държавния бюджет, се казва в декларация до премиера Бойко Борисов. Общата сума на отклонените пари според медиците за последните три години е около 2 мрд.лв. Това пренасочване на средства е станало чрез вземането на големия резерв на касата в БНБ и чрез трансферите към здравното министерство.


"Дянков постоянно твърди, че в здравния сектор няма реформа, изкара виновни „алчните” лекари, фармацевтичните компании и четиримата здравни министри. Елементарната логика сочи, че когато се сменят четирима министри и нещата не вървят, следва да бъде освободен и ресорният вицепремиер на сектора", се казва в декларацията на лекарите до премиера.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай