Лекари, кмет и пациенти на протест срещу министър Москов

Лекари, кмет и пациенти на протест срещу министър Москов | StandartNews.com

Медиците и останалият персонал на Специализираната болница за активно лечение на онкоболни „Свети Мина" в Благоевград излязоха на мирен протест в четвъртък в 12,30 ч. пред сградата на здравното заведение. Те се обявиха срещу предложенията на здравния министър Петър Москов за сливане на болничните заведения. Действията им бяха подкрепени от кмета на общината Атанас Камбитов и председателя на общинския съвет Радослав Тасков. Двамата бяха със сини ленти на реверите в знак на солидарност с исканията на хората в бели престилки.

Протестиращите получиха подкрепа и от пациенти, и от граждани. "Протестираме срещу предложенията на здравния министър за промяна на закона за лечебните заведения, с което се предвижда сливането на онкоболниците с многопрофилните болници. Ние считаме, че това не е най-доброто решение и едва ли ще доведе до подобрение и медицинската дейност, и в икономически план", заяви управителят на СБАЛО "Свети Мина" д-р Георги Георгиев. "Като лекар и кмет на общината изразявам категоричното си несъгласие с предложенията за промените в закона за лечебните заведения", каза кметът на Благоевград Атанас Камбитов. Той уточни, че онкоболницата разполага с едни от най-добрите в страната апарати за диагностика и за лъчетерапия, доставени в изпълнение на европейски проект за 5.5 млн. лв., както и над 1 млн. лв. собствен финансов ресурс на общината. „Ако се приемат предложените промени, считам, че ще се компрометира цялата схема по ОП „Регионално развитие". Против съм механичното сливане на специализираните болници по онкология в многопрофилните болници в областните градове. Не може, за да се възстанови финансовото състояние на МБАЛ, да се лишат от качествено здравеопазване онкоболните. МБАЛ-Благоевград, която е с държавно участие, търпи финансови загуби, докато СБАЛО „Свети Мина" е в стабилно финансово състояние и осигурява качествено лечение", каза кметът Камбитов. Становището на общината е внесено при премиера и министър Петър Москов. Имаме подкрепата на нашите депутати, увери градоначалникът.

„Смятаме, че една система, градена повече от 70 години, и която сега се стремят да въведат Германия и Англия, не може да бъде ликвидирана без медицински и икономически мотиви и всякаква липса на обществен дебат. Сливането - ликвидацията би довело не само до неудачи и несъвършенства в комплексното лечение на онкологично болните, а и до пряка заплаха за техния живот", твърдят лекарите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай