Легендарната секретарка на Тато оставя милиони

Ангелина Горинова остави наследство за милиони на синовете си Валентин и Камен,

Легендарната секретарка на Тато оставя милиони | StandartNews.com

Легендарната секретарка на Тодор Живков - Ангелина Горинова, която си отиде от този свят в края на септември, остави наследство за милиони на синовете си Валентин и Камен, известен в арт средите като Тимоти, и на дъщеря си от първия брак.

Сред най-апетитните имоти са и огромно имение край Китен и къща в Лозенец, заради която се говори, че навремето Тато е бутнал бензиностанция на „Петрол“., пише Монитор.

След смъртта на бившия Първи тя бе изпаднала в изгнание и до последния си дъх не даде нито едно интервю и отнесе всички тайни на комунистическия вожд в гроба.

За Горинова се знае, че била много близка с бай Тошо. Говори се, че тя е сред хората, спомогнали за издигането му. Неслучайно именно тя, Мара Малеева и Тодор Живков са единствените хора в България, които знаели как ще се развият събитията на Априлския пленум през 1956 г., когато Тато става новият силен човек и оглавява БКП.

Според архивите на БКП Ангелина първо е била секретарка на Вълко Червенков, а мястото й там е уредено лично от Живков. Целта била тя да му предава всичко, което се случва с генералния секретар на партията. Въпреки че Тато е имал няколко чиновнички, най-любимата му била Ангелина. Много бързо започват да я наричат Несменяемата.

Още като млада тя изземва цялата кабинетно-административна власт и пази достъпа до Първия по-вярно от всеки друг. Затова към нея се отнасяли със страхопочитание и именно тя най-често вдигала "петолъчката" - суперсекретния телефон на бившия Първи, който бил за връзка само между тесен кръг от хора от висшия ешелон на властта.

Може би затова неведнъж се носели слухове, че между двамата има роман, но това завинаги ще си остане в сферата на градските легенди. Факт е, че Тато имал респект от нея, отнасял се с уважение и дори се допитвал по много въпроси.

Съпруг на Ангелина е ген. Иван Горинов от Държвна сигурност. По време на Втората световна война е партизанин и политически затворник.

Сред имотите, които наследяват децата й, са няколко апартамента в София, но най-апетитни са огромната къща край Китен на Черно море и семейната къща в софийския квартал "Лозенец" на ул. "Бигла". Там Горинови били съседи с другия любимец на Живков - Милко Балев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай