Лазаров: Планът по извеждане на депутатите не сработи

Лазаров: Планът по извеждане на депутатите не сработи | StandartNews.com

София. „На практика анализът не беше грешен, но тактическият план за извеждане на депутатите не сработи както трябва". Това заяви главният секретар на МВР Светлозар Лазаров в предаването „Добро утро, България" по ТВ 7 във връзка с блокадата на парламента в 40-тия ден от протестите и поведението на служителите на МВР.

Той обясни, че при рискови ситуации, каквато беше нощта на обсада на Народното събрание, се създава оперативен щаб. В случая той е заседавал в сградата на МВР, уточни Лазаров.

„Председателстващ на щаба е министъра, а в щаба присъстват специалисти с различна подготовка. Когато се вземат такива предложения се прави обсъждане и се взима решение. Имаше анализ на ситуация, в който анализ се съдържаше информация, която не може да бъде оповестена на този етап" допълни той.

„Една от основните функции на МВР е да осигурява нормалното функциониране на институциите. МВР изпълнява своята дейност за извеждане на народни представители по съответния ред и какво с получава – това се определя като провокация", каза още главният секретар на МВР.

Лазаров бе категоричен, че решението на МВР е било наложително предвид тежката ситуация с протестиращите пред парламента. Той каза, че служителите на НСО са разполагали с информация, че депутатите ще бъдат изведени, но друг въпрос е как тя се представя.

„От самото начало на протестите, които държа да отбележа са нерегламентирани, Столична община проявява творчество по този казус и аз го подкрепям, защото ако на практика има заповед за прекратяване на протестите, това означава, че МВР трябва да направи всичко възможно да разпръсне хората по какъвто и да е начин, обясни главният секретар на МВР", допълни още Светлозар Лазаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай