Лазаров обвини двама полицаи за Лясковец

Лазаров обвини двама полицаи за Лясковец | StandartNews.com

София. Главният секретар на МВР обвини двама служители на МВР за провалената акция в Лясковец, при която загина един полицай, а други трима бяха ранени.

"На 7 март служителите на ОД МВР Велико Търново са предоставили видео и скици на жилището на Петко Петков на служителите на Специализирания отряд за борба с тероризма. По необясними засега причини на 13 март – в деня преди провеждане на операцията двама служители на ОД МВР Велико Търново са направили заснемане на къщата на Петко Петков", обясни Лазаров пред комисия на Народното събрания, предаде Фокус.


"Без да е съгласувано от директор на ГД „Национална полиция, от командира на отряда, от директора на ОД МВР двама служители на дирекцията отиват и заснемат жилището на Петков. Същият ги забелязва и се скрива в къщата си. Цивилният служител на ОД МВР дава камера, с която униформеният да заснеме къщата на Петков Петков. Той влиза и снима вратата, по указание на т.нар цивилен оперативен служител звъни на врата, да търси и вика Петков, в същото време снима. Необясними действия. Той се връща и предоставя камерата на цивилния служител", заяви Светлозар Лазаров.
„Не е разпореждано повторно заснемане на къщата. Това са фриволни действия", каза той.


По думите му Петко Петков е бил изключително раздразнителен към две неща – поведението на децата и униформени служители. „Нещата ескалират и би могло това присъствие на униформени служители да се приеме за ескалация. Петко Петков е чакал служителите на МВР. Не знам тези хора по каква мотивация и причини са направили това повторно заснемане, защо са установили контакт с униформени служители и ред други действия. Единият се беше самопрострелял преди около две години по неизяснени причини", обясни Лазаров.


„Оттук нататък операцията е провалена. Колегите от Специализирания отряд попадат на реална засада. Срещу тях е открит огън. Благодарение на техния професионализъм и саможертвата на инспектор Емил Шарков са предотвратени по-тежки последици", каза още Светлозар Лазаров.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай